Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preminuo profesor Ljubiša Rajić

    Profesor skandinavistike na Filološkom fakultetu u Beogradu Ljubiša Rajić preminuo je u 65. godini života.
     
    Rajić je bio aktivan deo srpskog civilnog društva, borac protiv režima Slobodana Miloševića i kritičar postpetooktobarske vlasti i srpskog društva, a bio je jedan od najcenjenijih stručnjaka u oblasti skandinavskih jezika.
     
    Rajić je rođen u Beogradu 1947. godine, gde je završio osnovnu školu i gimnaziju, nakon čega je počeo da studira elektrotehniku, ali je posle prve godine studija dobio stipendiju za usavršavanje norveškog jezika. Od1968. do 1975. godine studirao je nordistiku na Institutu za nordistiku Univerziteta u Oslu, gde je i diplomirao.
     
    Tokom studija je radio kao nastavnik norveškog jezika u dve osnovne škole u Oslu, kao sudski tumač, prevodilac, lektor za srpskohrvatski jezik i stručno prevođenje na Institutu za slavistiku Univerziteta u Upsali.
     
    Magistrirao je 1979. godine na Filološkom fakultetu u Beogradu, gde je i doktorirao 1986. godine. U oktobru 1977. godine je izabran za lektora za norveški jezik na Filološkom fakultetu, kada je i počela nastava skandinavistike na Univerzitetu u Beogradu. Grupu za skandinavske jezike i književnosti osnovao je 1988. godine , prva generacija studenata upisana je školske 1988/89. godine, a prvi studenti su diplomirali 1992. godine.
     
    Švedski institut je Grupu za skandinavistiku na Filološkom fakultetu 2004. godine proglasio za najbolju instituciju te vrste u svetu u toj godini u konkurenciji od oko 250 institucija na kojima se održava nastava švedskog jezika, književnosti i kulture
     
    Posle 5. okotobra Rajić je učestovovao u izradi nacrta Zakona o univerzitetu, a bio je član Saveta Beogradskog Univerziteta.
     
    Bio je i inostrani član Akademije nauka Norveške, predavač u Beogradskoj otvorenoj školi, Centru za ženske studije, a bio je i aktivan i u Alternativnoj akademskoj obrazovnoj mreži. Rajić je dobio i najviša odlikovanja Finske, Švedske i Norveške za zasluge za širenje finske, švedske, odnosno norveške kulture u inostranstvu.
     
    Datum i vreme Rajićeve sahrane biće naknadno objavljeni.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE