Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Počeo šesti Beogradski festival poezije i knjige

    Šesti međunarodni Beogradski festival poezije i knjige „Trgni se! Poezija!“ počinje danas, 30. maja, u Ustanovi kulture „Vuk Karadžić“, omažom pesniku pesniku Ivanu Rastegorcu (1940-2010), čiji stih je i moto manifestacije.
     
    Do 2. juna, pod sloganom „Trčaću dovek“, manifestacija će okupiti desetak domaćih i stranih pesnika, najavili su organizatori.
     
    Na otvaranju o Rastegorcu će govoriti pesnik i recitator Ratomir Rale Damjanović i književni kritičar Tamara Krstić, a biće prikazan i dokumentarni film posvećen ovom pesniku.
     
    Gosti festivala biće pesnici Kolja Mićević, Francuska/Srbija), Paskal Peti (Francuska/Velika Brtianija), Nina Živančević (Francuska/Srbija), Ivana Milankov (Srbija), An Helen Atianese (Finska), Aleksandar Skidan (Rusija), Gokčenur Č. (Turska), Slađan Lipovec (Hrvatska), Vladimir Martinovski (Makedonija), Ana Seferović (Velika Britanija/Srbija), Siniša Tucić (Srbija).
     
    Učešće će uzeti i prevodioci Biserka Rajčić, Slavica Agatonović, Mirjana Petrović, Milan Dobričić, Vesna Gazdić i drugi.
     
    Direktor festivala Dejan Matić je ranije na konferenciji za novinare rekao da se od početka trude da poeziju približe ljudima – od običnih prolaznika do uglednih književnika, na originalan, zanimljiv i autentičan način, a sa ciljem da „opovrgnu predrasude da je poezija beznačajna, marginalizovana i nepotrebna čoveku danas“.
     
    Program će obuhvatiti predstavljanje poezije kroz razgovore sa gostima, pesnicima i prevodiocima, čitanje poezije, dva dokumentarna filma o poljskoj pesnikinji i nobelovcu Vislavi Šimborskoj (1923-2012) – „Sometimes life iz bearable“ Katažine Kolende-Zaleske (2009) i „End and beginning – Meeting Wislawa Szymborska“ Džona Alebrta Jansena (2011).
     
    U pratećem programu biće organizovana prodajna izložba knjiga, kao i postavka posvećena Rastegorcu.
     
    Poslednjeg dana biće priređen program „Zvuci s nakovnja“ Kolje Mićevića, u okviru koga će biti predstavljena njegova knjiga „Lirska istorija muzike“ i izvedena njegova kompozicija „Spaljivanje Đordana Bruna“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE