Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    FAO: Spas u održivoj poljoprivredi

    Svet se može hraniti s manje hrane nego što su to pokazale ranije procene ako se okrene održivoj poljoprivredi, smanji rasipanje i zaustavi preteranu potrošnju, kaže u izveštaju Organizacije UN-a za hranu i poljoprivredu (FAO) te ističe da je svaki sedmi stanovnik pothranjen.

    Ako se nastave sadašnji obrasci potrošnje, svet mora povećati proizvodnju hrane za 60 posto do 2050. kako bi nahranio stanovništvo koje će, prema očekivanjima, porasti na 9 milijardi sa sadašnjih 7 milijardi, navodi se u procenama FAO-a.

    Međutim, održivi razvoj je nemoguć bez iskorenjivanja gladi u svetu gde više od 900 miliona ljudi nema dovoljno hrane, rekao je direktor FAO-a Hose Graciano da Silva.

    „Ne možemo razvoj nazvati održivim ako se nastavi ovakva situacija kada je gotovo jedan od sedam muškaraca, žena ili dece žrtva pothranjenosti“, istaknuo je da Silva.

    Međutim, stanovništvo je moguće nahraniti i s manjim porastom proizvodnje hrane, kaže FAO u svom izveštaju uoči samita o održivom razvoju u Rio de Žaneiru.

    Što se tiče proizvodnje, sistemi poljoprivrede i hrane trebaju da smanje svoje negativne učinke na okolinu, uključujući trošenje tla i vode kao i ispuštanje plinova, stoji u izvješću.

    Takođe se navodi da u pogledu potrošnje, ljudi moraju smanjiti gubitke i rasipanje hrane koji iznose 1,3 milijardi tona godišnje, otprilike trećinu proizvodnje svetske hrane za ljudsku potrošnju.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE