Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Traže se krivci za Agrobanku

    Za loše poslovanje Agrobanke verovatno će biti pokrenuti zakonski mogući postupci odgovornosti – kaže za „Novosti“ Goran Radosavljević, državni sekretar Ministarstva finansija.
     
    Osim države, u Agrobanci bili su i drugi akcionari koji su sada ostali bez ičega. Nakon što joj je NBS oduzela licencu, Agencija za osiguranje depozita dobila je rok od 25 dana da odluči da li će Agrobanka ići u stečaj, a nova vlada Srbije će odlučivati o sudbini „nove“ Agrobanke.
     
    – Postoji nekoliko rešenja: da država ostane njen jedini vlasnik i da je dokapitalizuje, pripoji nekoj od banaka ili pronađe partnera i proda – konstatuje Radosavljević. Oduzimanje dozvole za rad Agrobanci nije izazalo nikakve potrese u bankarskom sistemu, jer je, kako tvrdi Radosavljević, za jedan dan obaveze te banke prema klijentima preuzela Nova Agrobanka.
     
    – Država je dala Agenciji za osiguranje depozita obveznice u vrednosti 85 miliona evra i po tom osnovu stekla vlasništvo u Novoj Agrobanci, dok je Agencija kao osnivački ulog dala pet miliona evra i dodatnih 25 miliona evra za obezbeđivanje likvidnosti nove banke – podseća Radosavljević.
     
    Nova banka ima epitet „banke za posebne namene“. U tome, tvrdi Radosavljević, nema ništa neobično, jer ova institucija, zasad, služi da održi poslovanje ovog sistema stabilnim.
     
    – Videćemo šta je strategija države kada je ova banka u pitanju – konstatuje Radosavljević i dodaje da je važno da su kompletni depoziti sigurni i prebačeni u novu instituciju, kao i jedan deo kreditnog portfolija, dok su oni sumnjivi zadržani pod okriljem stare Agrobanke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE