Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tune u Kaliforniji ‘zaražene’ radijacijom iz Fukušime

    Niski nivo nuklearnog zračenja iz japanske nuklearne elektrane Fukušima, oštećene u cunamiju prošle godine, zabeležene su kod plavoperajnih tuna pred kalifornijskom obalom što upućuje na to da su te ribe radioaktivne elemente preko Pacifika prenele brže od vetra ili mora.

    Male količine cezija-137 i cezija-134 pronađene su kod 15 tuna ulovljenih blizu San Dijega u augustu 2011. godine, oko četiri meseca nakon što su ti elementi dospeli u more pred istočnom obalom Japana, saopštili su naučnici.
     
    To je više meseci pre no što su vetar i more doneli ostatke iz elektrane u vode pred Aljaskom i severozapadnom obalom Pacifika.
     
    Količina nađenog radioaktivnog cezija ne smatra se štetnom po ljude ako je konzumiraju, rekli su istraživači u studiji u časopisu Proceedings američke nacionalne akademije nauka.
     
    Ne iznoseći konačan sud o sigurnosti ribe za konzumaciju, glavni autor studije Daniel Madigan sa univerziteta Stanford napomenuo je da zabeleženi iznos radiokativnog metrijala mnogo manji od propisanog japanskog ograničenja.
     
    „Nikome ne bih govorio što je bezbedno za jelo, a što nije. Jasno je da neki ljudi smatraju da je bilo koji nivo radioaktivnosti loš i žele je izbeći. No u poređenju kolika je prirodna radioaktivnost i što su utvrđena sigurnosna ograničenja, to uopšte nije velika količina“, rekao je Madigan.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE