Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Hrvatska za saniranje NE „Krško“ mora izdvojiti milijardu eura

    Sekretarijat za nadzor javnih finansija slovenačkog parlamenta raspravljao je o lokaciji i troškovima budućeg odlagališta radioaktivnog otpada Nuklearne elektrane „Krško“, ali i o troškovima zatvaranja te slovenačko- hrvatske nuklearne elektrane.

    Direktor državne agencije za radioaktivni otpad Vladislav Krošelj objasnio je u parlamentu da je projekt izgradnje odlagališta nisko i srednje radioaktivnoga otpada u završnoj fazi.

    Odlagalište će biti u selu Vrbini, u blizini Nuklearne elektrane „Krško“. Do sada je ovaj projekt zahtevao troškove u iznosu od 26 miliona eura, a ukupni troškovi će na kraju iznositi oko 120 miliona eura, što znači da bi Hrvatska trebala da izdvoji 60 miliona eura. Ako tom iznosu dodamo troškove razgradnje ili sigurnog zatvaranja nuklearne elektrane, dolazimo do ukupnih troškova, koji bi iznosili oko dve milijarde eura. Dakle, Hrvatska bi u tu svrhu trebala da osigura milijardu eura.

    Da je reč o velikom finansijskom zalogaju, govori podatak da je u fondu za odlagališta i razgradnju do sada prikupljeno samo 150 miliona eura. Iz ukupnog iznosa troškova trebaju da se pokriju i naknade vlasnicima zemljišta u širem krugu oko elektrane, jer ta okolnost utiče na ograničenu obradu zemlje i njenu tržišnu vrednost.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE