Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    „Železnice Srbije“ smislile kako da uštede energiju

    „Železnice Srbije“ će u 2012. početi testiranje naprednog softvera za analiziranje utroška energije vozova, kako bi ostvarile velike uštede.


    Na prezentaciji softvera Ereks, direktor Centra za održivi razvoj „Železnica Srbije“ Dragan Marinković je kazao da se sa tim sistemom može uštedeti i oko 150.000 evra za pola godine, ali da je potrebno prvo uložiti oko 50.000 evra.

    Ereks je neprofitabilna organizacija sa sedištem u Oslu, u vlasništvu svojih partnera železničkih kompanija iz Belgije – „Infrabel“, Danske – „Banedanmark“, Norveške – „Jernbaneverket“ i Švedske – „Trafikverket“.

    Marinković je rekao da su inicijalni troškovi za početak testiranja oko 2.000 evra, ali da će srpske železnice biti među prvim u regionu i da bi možda mogli da dobijemo popust ukoliko budemo promovisali Ereks.

    „Železnice Srbije“ će, kako je rekao, započeti testiranje četiri voza, a potrošnja energije se prati preko podataka koji se skupljaju sistemom mobilne telefonije i šalju u centar, gde se obrađuju i analiziraju.

    Dobije se potrošnja za svaki deo puta i to je veoma važno, jer su „Železnice Srbije“ u fazi rekstrukturiranja, pa je potrebno sagledavanje troškova zbog formiranja zavisnih društava unutar akcionarskog društva, objasnio je on.

    Cilj je da se na potpuno savremen način izvrši maksimalna ušteda, pre svega električne energije, u toku eksploatiacije vozova, jer i kada voz stoji on troši energije, dodao je Marinković.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE