Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Prvi nacionalni registar o životnoj sredini

    Srbija će u novembru ove godine dobiti prvi nacionalni registar za informacije o životnoj sredini „Ekoregistar“, najavila je danas Agencija za zaštitu životne sredine.

    Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Srbije Momčilo Živković izjavio je da je osnivanje tog registra podržala Organizacija za evropsku bezbednost za saradnju (OEBS), s kojom je danas potpisan i Memorandum o saradnji.

    Kako je rekao, veća dostupnost informacija o životnoj sredini pomoći će da se poveća učešće gradjana u donošenju odluka u toj oblasti, kao i da se smanji i spreči zagadjenje životne sredine.

    Živković je rekao da je izrada tog registra uslov za sprovodjenje direktive Evropske komisije o dostupnosti informacija o životnoj sredini i dodao da će Agencija do 2013. da sprovede sve preporuke o neophodnosti objedinjene kontrole životne sredine, što obuhvata vodu, vazduh i otpad.

    Zamenik šefa Misije OEBS-a u Srbiji Tomas Mur rekao je da važnost registra prevazilazi nacionalne granice jer je to obaveza i uslov za sprovodjenje evropske direktive. Kako je rekao, važno je i učešće nevladinih organizacija, jer one najbolje poznaju ekološka kretanja i mogu da nadju najbolje rešenje za probleme.

    Na skupu je rečeno da će na pripremi „Ekoregistra“ raditi četiri eksperta i da će se kad bude završen nalaziti u elektronskom obliku na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine.

    „Ekoregistar“ će da sadrži bazu podataka o informacijama o životnoj sredini, koje se nalaze na internetu i nazive institucija kod kojih se mogu dobiti potrebne informacije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE