Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Velike količine šećera kvare pamćenje?

    Unos veće količine šećera može da dovede do slabljenja psihičkih sposobnosti, sugeriše istraživanje američkih naučnika sprovedeno na životinjama.
     
    U testiranjima istraživača Univerziteta Kalifornija jedna je grupa laboratorijskih pacova tokom šest sedmica hranjena sirupom s visokim procentom šećera fruktoze, a druga je dobijala omega-3 masne kiseline.
     
    Pokazalo se da je unos omega-3 masnih kiselina kod testiranih životinja dovodio do pojačane aktivnosti mozga i poboljšanja pamćenja, objavio Journal of Physiology.
     
    Nasuprot tome, unos velikih količina šećera bio je povezan s razvojem otpornosti na insulin, hormon koji je uz kontrolu koncentracije šećera u krvi odgovoran i za funkciju mozga.
     
    Taj proces je kod pacova dovodio do poteškoća u procesima pamćenja i učenja, navodi se u studiji.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE