Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Raste potencijal proizvodnje meda u Srbiji

    Potencijali proizvodnje meda u Srbiji, ako se uzmu u obzir prirodni preduslovi – klima, biljni sortiment, ekološki status bili bi oko 600.000 do 700.000 košnica sa proizvodnjom od oko 20 kilograma meda u proseku po košnici, navodi se u analizi koju je uradio saradnik sajta makroekonomija.org Dragovan Milićević.
     
    Srbija trenutno ima rastući trend u broju košnica uzrokovan između ostalog i tranzicionom krizom i nezaposlenošću, gde veliki broj ljudi pokušava da nađe način da zaradi i preživi. Tako je samo u prošloj godini proizvedeno približno 6.000 tona meda.
     
    Prirodni uslovi, umerena kontinentalna klima i bogatstvo biljnog sveta pružaju odlične uslove za gajenje pčela u Srbiji, a medonosni potencijali omogućavaju znatno veći broj košnica, prema proceni stručnjaka i više od 1,2 miliona.
     
    U prethodnih osam godina svetski izvoz meda je gotovo dupliran. Najveći izvoznici su Kina sa oko 140 miliona evra godišnje u proseku, Argentina sa 125 miliona u proseku i Nemačka sa oko 80 miliona u proseku.
     
    Srbija je u donjem delu lestvice medju zemljama izvoznicama. Na inostranom tržištu je u 2011. ukupno prodato meda u vrednosti od oko 3,6 miliona dolara, dok je izvoz u 2010. bio oko 5,3 miliona evra.
     
    Nemačka je glavno izvozno tržište za srpski med, zatim slede Crna Gora, Austrija, Makedonija i Italija, dok ostale zemlje imaju zanemarljivo mali udeo.
     
    Prosečna cena izvezenog meda u svet je u 2010. godini bila 3.934 dolara po toni ili oko tri evra po kilogramu.
     
    Najbolja izvozna cena se postiže sa Nemačkom i Crnom Gorom oko 4,1 i 4,3 dolara po kilogramu ili 3,2 evra po kilogramu.
     
    Izvozni potencijali Srbije su oko 12.000 do 14.000 tona ili praktično celokupna proizvedena količina, a potencijal deviznog priliva je oko 30 do 40 miliona evra.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE