Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Iran: Nafta ide na čak 160 dolara

    Iranski ministar privrede Šamsedin Hoseini kaže da će cene nafte sigurno rasti ako Evropska unija uvede embargo na kupovinu sirove nafte iz Irana u julu i naglašava da će se sankcije obiti o glavu onima koji ih nameću.
     
    „Čak i iz MMF-a kažu da bi, kao rezultat tih sankcija, cena nafte mogla narasti do 160 dolara po barelu. A gubici na finansijskom i ekonomskom planu u Evropi će se istinski osetiti“, upozorava Hoseini.

    U januaru je Međunarodni monetarni fond upozorio da bi svetske cene sirove nafte mogle da porastu za čak 30 posto ako Iran zaustavi izvoz nafte kao rezultat američkih i EU sankcija.

    Sankcije uvedene od strane SAD-a usmerene su na suzbijanje iranskih nuklearnih ambicija. Zapad sumnja da je iranski nuklearni program namenjen razvoju oružja, dok Iran pak tvrdi da je namenjen u energetske svrhe.

    Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku poskupela na blizu 92 dolara za barel uoči pregovora ove sedmice koji imaju za cilj izbegavanje vojnog sukoba oko iranskog nuklearnog programa.

    Najvažnija energetska sirovina je do danas značajno pojeftinila sa nivoa od 106 dolara sa početka meseca kao reakcija na pokazatelje usporenja globalnog ekonomskog rasta, ali i zbog ublažavanja tenzija oko iranskog nuklearnog programa u odnosu na april, kad je održan prvi sastanak na tu temu između Irana i šest svetskih sila.

    Grupa osam najrazvijenijih zemalja sveta je u subotu na samitu u SAD saopštila da je spremna da obezbedi „potpuno i pravovremeno snabdevanje“ tržišta naftom nakon što za nekoliko nedelja u potpunosti stupe na snagu sankcije koje treba da ograniče iranski izvoz „tečnog zlata“.
     
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE