Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lobiji koče uvoz derivata putem železnica

    Iako uvoz naftnih derivata u BiH putem železnica po mnogima sa sobom nosi brojne prednosti, takva mogućnost još nije zaživela zbog raznih lobija i interesa pojedinaca.


    Mišljenja su i dalje podeljena, pa tako predstavnici resornih ministarstava, sindikata i preduzeća za železnički saobraćaj takvu mogućnost smatraju opravdanom, dok distributeri naftnih derivata tvrde suprotno.

    Vesna Vožni, pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS za železnički, vodni i vazdušni saobraćaj, rekla je da je njihov stav da bi uvoz nafte i naftnih derivata putem železnica bila dobra stvar. Ona je navela da je resorni ministar obećao da će pokušati dapostigne dogovor da se pored nafte i naftnih derivata železnicom vrši i transport uglja.

    „U Ramićima i Brezičanima imamo skladišta, železnički i industrijski kolosek jer se nekad prevozila nafta“, rekla je ona i dodala da prevoz naftnih derivata železnicama ima brojne prednosti, od same bezbednosti saobraćaja do manjeg ekološkog zagađenja.

    S njom se slaže i Obrad Belenzada, predsednik Konfederacije sindikata RS, koji kaže da bi prevoz naftnih derivata železnicama, u odnosu na drumski, bio jeftiniji, omogućio lakšu kontrolu prilikom uvoza, ali da je važan sa ekološkog aspekta.

    „Verovatno zbog raznih lobija i ličnih interesa pojedinaca, ali teško je reći pravi razlog“, kazao je on.

    Iz Udruženja prometnika naftnih derivata FBiH su saopštili da inicijativa da se prevoz nafte u FBiH vrši isključivo železničkim putem nije način na koji bi mogli zadovoljiti potrebe, a da ne bude na štetu prometnika, bh. privrede i potrošača.

    „Udruženje je protiv ove inicijative zbog niza negativnih strana koje mogu imati dalekosežne negativne posledice“, stoji u saopštenju. Oni navode da je korištenje železnica za transport derivata alternativna mogućnost koja nije isključena i stoji maksimalno na raspolaganju svim prometnicima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE