Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Đelić novi predsednik EBRD-a?

    Na današnjem godišnjem sastanku Evropske banke za obnovu i razvoj u Londonu diskutovaće se i o izboru predsednika te finansijske istitucije. U trci za predsednika te banke naći će se pet kandidata, među njima i Božidar Đelić, ministar u vladama Srbije posle 5. oktobra 2000.
     
    Dosadašnji predsednik Tomas Mirov, koji okončava svoj četvorogodišnji mandat, za sledeći period nema podršku vlasti u domovini Nemačkoj.
     
    Velika Britanija je prvi put kandidovala svog predstavnika, Sumu Čakrabartija, zaposlenog u javnom sektoru.  Nepisano je, međutim, pravilo da funkcija predsednika EBRD nikada ne može biti poverena nekome iz Velike Britanije, s obzirom da se sedište te banke nalazi u Lononu.
     
    Izvori u evrozoni smatraju da francuski kandidat, vicepredsednik Evropske investicione banke Filip de Fontejn Viv Kurtaz uopšte nema izgleda da pobedi.  Među daljim kandidatima je i bivši poljski premijer Jan Bjelecki.
     
    U srpskoj delegaciji u Londonu biće predstavnici Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija, Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja, kabineta premijera i kabineta potpredsednice Vlade Verice Kalanović.

    Podsećajući da je Srbija predložila svog kandidata i to kao zemlja koja je korisnik, a ne donator sredstava, Kalanovićeva je naglasila da je Đelićeva kandidatura ipak izazvala veliko odobravanje među finansijskim institucijama i stručnjacima u EBRD.

    Na sastanku ove finansijske institucije biče održano i redovno zasedanje Odbora guvernera koji će razmatrati probleme sa kojima se sreću sve finansijske institucije, a glavna tema je finansijsko restrukturiranje čitavog sistema i razmatranje dugoročnih izvora finansiranja.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE