Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Beneficiran radni staž za novinare?

    Ministar policije Ivica Dačić izjavio je za beogradski Kurir da podržava „Tamarin zakon“, koji predviđa dva meseca beneficiranog radnog staža za godinu dana novinarskog rada.
     
    „Podržavam uvođenje beneficiranog radnog staža za novinare. Smatram da oni rade veoma težak i odgovoran posao i da država mora da im pruži snažnu podršku. Hrabrim i profesionalnim obavljanjem svog posla oni utiču na to da javnost sazna istinu, aktivno učestvuju u razotkrivaju afera i sprečavanju korupcije, kriminala i drugih negativnih dešavanja i pojava i tako pomažu da naša zemlja i celokupno društvo postanu bolji za sve nas,“ kaže Dačić za Kurir.
     
    Koliko je „Tamarin zakon“, koji je predložio Branko Miladinović, otac Tamare Miladinović, novinarke nastradale u novosadskom klubu „Kontrast“, potreban novinarima, vidi se i na primeru novinarke Jovanke Stanojević iz Negotina.
     
    „Godinu dana posle privatizacije lokalne televizije morala sam da napustim posao jer za to vreme nisam primila nijednu platu, nisu mi uplaćivani doprinosi. Posle dva godine mučenja zaposlila sam se u jednoj lokalnoj televiziji. Imam 55 godina i bez socijalnog i doprinosa radim honorarno za 15.000 dinara,“ priča za Kurir novinarka Jovanka Stanojević iz Negotina.
     
    Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović smatra da bi beneficirani radni staž trebalo da dobiju svi novinari i urednici dnevnih informativnih redakcija, kao i snimatelji i foto-reporteri.
     
    Vukašin Obradović, predsednik NUNS, kaže da novinari zbog težine posla zaslužuju beneficirani radni staž. „Novinari su izloženi stalnom stresu na poslu. Ono što rade stalno je izloženo sudu javnosti. Oni nemaju određeno radno vreme, a i kad odu kući, događaji ih teraju da stalno prate šta se dešava. Sve češće su izloženi fizičkim pretnjama i psihičkim pritiscima onih o kojima pišu,“ kaže Obradović.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE