Otvoren pozorišni festival Joakim Vujić

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Otvoren pozorišni festival Joakim Vujić

  Festival profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić”, 48. po redu, koji će trajati do 19. maja, otvoren je u subotu uveče u Pirotu.

  Bivši i višegodišnji direktor pirotskog Narodnog pozorišta Dragoljub Aleksić otvarajući Festival podsetio je da mu je i 1982. godine pripala čast da otvori 18. Susrete profesionalnih pozorišta Srbije “Joakim Vujić” u tom, tek izgrađenom zdanju, što ga, kako je rekao “podigoše štedljivi Piroćanci i podariše Pozorištu”.
   
  – Time stekosmo uslove da, prvi put, budemo domaćini ove divne pozorišne manifestacije – rekao je Aleksić i dodao da i večeras posle 30 godina ima prijatnu dužnost i posebnu čast da ponovo otvori tu važnu pozorišnu manifestaciju koja je prerasla u festival.
   
  On je ukazao da je Pirot za to vreme sedam puta bio vrlo uspešan domaćin “Joakimu”.
   
  – Uživajte u najboljim ostvarenjima pozorišnih pregalaca iz Srbije, van Beograda – kazao je Aleksić i poručio publici da ne štedi dlanove kada zahvaljuje izvodjačima za njihov ogroman trud i rad na predstavi.
   
  Selektor festivala, upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu Božidar Đurović, odabrao je sedam predstava koje će se nadmetati u zvaničnoj konkurenciji za nagrade 48. festivala pozorišta izvan glavnog grada.
   
  Prve festivalske večeri nastupiće ansambl pozorišta grada domaćina sa komadom Jovana Sterije Popovića “Zla žena” u režiji Saše Latinovića.
   
  Sutra uveče Kruševačko pozorište će igrati predstavu “Iza rešetaka” u režiji Kokana Mladenovića.
   
  Narodno pozorište iz Niša 14. maja izvešće komad “Niš ekspres” u režiji Saše Milenkovskog.
   
  Dan kasnije publici će se predstaviti Pozorište “Zoran Radmilović” iz Zaječara sa komadom “Transilvanija” u režiji Dragana Nikolića.
   
  Glumci Knjaževsko-srpskog teatra iz Kragujevca 16. maja odigraće komad Nebojše Bradića “Noć u kafani Titanik”, a dan kasnije njihove kolege iz užičkog Narodnog pozorišta izvešće “Buđenje proleća” u režiji Martina Kočovskog.
   
  Šabačko pozorište će 18. maja izvesti komad “Đavolijada” u režiji Nikite Milivojevića.
   
  U pratećem programu Dom kulture iz Valjeva odigraće za pirotsku publiku komad Mira Gavrana “Sve o ženama” u režiji Ksenije Krnajski.
   
  U čast nagrađenih, na zatvaranju 48. festivala 19. maja pozorište “Bora Stanković” iz Vranja izvešće predstavu “Policajci” po tekstu Slavomira Mrožeka i u režiji Nebojše Dugalića.
   
  Pre otvaranja festivala u holu Pozorišta otvorena je izložba Muzeja pozorišne umetnosti iz Beograda pod nazivom “Od ideje do pozornice” Snežane Kovačević.
   
  Tokom trajanja festivala predviđena je i Tribina LUDUS-a i Saveza dramskih umetnika Srbije pod nazivom “Političnost i pozorište” i promocija knjige kritika umetničkog direktora Kruševačkog pozorišta Spasoja Milovanovića.
   
  Poslednjeg dana festivala glumci pirotskog Pozorišta igraće za najmlađe komad Branislava Nedića “Čudesno magarence”, pobednika “Malog Joakima” na prošlogodišnjem Festivalu.
   
  U žiriju će biti glumica Jasmina Avramović Ranković, rediteljka Jelena Bogavac i dramaturg Svetislav Jovanov.

  What's your reaction?

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE