Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Probiotik uz antibiotik smanjuje mogućnost dijareje

    Uzimanje probiotika (vrsta tzv. „dobrih“ bakterija) tokom terapije antibioticima, može da spreči pojavu dijareje, koja često prati terapiju antibiotskim lekovima, naročito onima „širokog spektra“, poručili su stručnjaci RAND korporacije iz Santa Monike, u američkoj saveznoj državi Kalifornija.
     
    Analizirajući rezultate preko 60 studija, kojima je bilo obuhvaćeno gotovo 12.000 pacijenata, kalifornijski tim je došao do zaključka da se kod osoba lečenih antibioticima zbog raznih oboljenja – od zapaljenja uha do sepse – u 42 odsto slučajeva manje javlja dijareja, ukoliko tokom terapije uzimaju i probiotike, prenela je novinska agencija Reuters.
     
    Antibiotici pored svojih dobrih svojstava, imaju i manu da uništavaju znatan deo normalne crevne flore. Obnavljanju flore pomaži probiotici, sredstva koja se mogu nabaviti u kapsulama, bez recepta, a ima ih i u nekim vrstama jogurta.
     
    U najvećem broju analiziranih studija korišćeno je više vrsta probiotika, tako da se ne može reći koji su najbolji. Sigurno je da su u većini istraživanja korišćeni probiotici iz roda „lactobacillus“. Takođe ostaje otvoreno pitanje koliko doze probiotika je najbolje uzimati i koliko dugo.
     
    Koliko je poznato, probiotici su sasvim bezbedni za upotrebu, a nisu preporučljivi samo kod novorođenčadi i teško bolesnih pacijenata.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE