Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Lekovi u Srbiji nisu dovoljno inovativni, ali su dobrog kvaliteta

    Srbija je među zemljama koje imaju najniži procenat inovativnih lekova na pozitivnoj listi, ali su oni ujednačenog kvaliteta kao i oni koji se nalaze na drugim tržištima u Evropi i svetu, izjavio je  direktor Fonda inovativnih proizvodjača lekova „Inovia“ Bojan Trkulja.

    – Jedina razlika, kada su u pitanju lekovi koji dolaze u Srbiju, jeste u pakovanju, koje mora, prema zakonima naše zemlje, da bude na srpskom jeziku. Iz iste fabrike dolaze lekovi i za američko, evropsko tržište, kao i za Srbiju – kazao je Trkulja Tanjugu.

    On je dodao da su u Srbiji drugačiji propisi u pogledu rokova za registraciju leka, odnosno u Srbiji se ne može registrovati nijedan lek dok nije već registrovan u zemljama EU i zemlji porekla što je, kako je ocenio, dobro zbog same bezbednosti leka.

    – Ono što, medjutim, nije dobro, je što, po zakonu, taj proces registracije traje 210 dana, odnosno za lekove koji idu po centralizovanoj proceduri u EU 150 dana. Međutim, u praksi taj rok je ustvari, više od godinu dana – kazao je Trkulja objašnjavajući da je Srbija jedna od zemalja u kojoj inovativni lekovi najduže čekaju da dodju na pozitivnu listu.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE