Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Stočarstvo je velika prilika za Srbiju?!

    Novi uslovi gajenja svinja koji u Evropskoj uniji važe od januara naredne godine mogli bi da smanje broj ovih životinja za deset odsto. Zato preti opasnost da Stari kontinent od velikog izvoznika postane – uvoznik ovog mesa. Srbiji bi upravo ovde mogla da se „otvare vrata“, ali će morati da se izbori sa svinjskom kugom, zbog koje nam je zabranjen izvoz svežeg svinjskog mesa.


    Jedna od posledica pooštravanja uslova gajenja svinja u EU sigurno će biti i rast cena ovog mesa. Glavna izmena pravila, ipak, odnosi se na suprasne krmače koje će od početka 2013. morati da se gaje zajedno sa ostalim krmačama, kako bi imale više prostora nego pri odvojenom gajenju. Troškovi sprovođenja direktive po jednoj suprasnoj krmači u EU se u proseku procenjuju na više od 360 evra. Upravo zato će veliki broj stočara odustati od gajenja svinja.

    – Stočarstvo je velika prilika koju Srbija mora da iskoristi – kaže Vojislav Stanković, savetnik u Privrednoj komori Srbije. – Kada se sa izborimo sa svinjskom kugom, koja se periodično pojavljuje i odlaže ukidanje zabrane izvoza u Evropsku uniju, imaćemo veliku šansu da zauzmemo mesto pojedinih evropskih proizvođača. Imamo potencijal, imamo dobru sirovinsku bazu za ishranu i kvalitetan genetski potencijal. Uvek je bolje izvoziti meso nego kukuruz.

    Oštriji uslovi gajenja svinja nisu samo doneti zbog Zakona o dobrobiti životinja. S obzirom na to da svinjarstvo ugrožava okolinu, ova proizvodnja će se iz ekonomski jačih zemalja evropske porodice preseliti u manje države.

    – Onog trenutka kada naši farmeri više ne budu imali obavezu da vakcinišu svinje i kada mi kao država budemo sertifikovani kao područje gde je ova bolest iskorenjena, imaćemo kapitalan ekonomski iskorak, jer je to preduslov da u Evropsku uniju možemo da izvozimo žive svinje i svinjsko meso – ističu u Ministarstvu poljoprivrede.

    Podaci evropskih stručnjaka pokazuju da je za poslednjih godinu dana broj suprasnih krmača u EU smanjen tri odsto, što pokazuje da je proces odustajanja od gajenja svinja već počeo. Nedavni izveštaj Evropske komisije procenjuju da će pad broja svinja u EU za pet odsto dovesti do rasta cena za deset odsto. Desetoprocentni pad tova, prema podacima, izazvaće ozbiljne regionalne nestašice i „izrazite skokove cena“.

    – Očekuje se da će izmene koje će stupiti na snagu 2013. godine napraviti od EU čistog uvoznika svinjetine – smatraju u Udruženju stočara Nemačke. – EU izvozi svinjsko meso najviše u Rusiju, Kinu i Hongkong, a prošle godine je vrednosti tog izvoza dostigla 4,6 milijardi evra.

    Minimalno 
     
    U Srbiji se godišnje zakolje oko sedam miliona svinja i proizvede 252.188 tona svinjskog mesa što omogućava godišnju potrošnju od 15 kilograma po stanovniku. Pre dve decenije je Srbija izvozila svinjsko meso u vrednosti od 763 miliona dolara, a godišnji izvoz sada vredi oko 30 miliona. Isti problem imamo i sa „bejbi bifom“. Od kvote koju nam je Evropa dostavila od 8.750 tona, Srbija izvozi oko 750 tona, ni deset odsto „naručenih“ količina.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE