Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Češka „Alta“ želi da gradi termoelektranu i rudnik Štavalj

    Predstavnici Ministarstva infrastrukture i energetike i češke kompanija „Alta“ iz Brna potpisali su zjave o poslovno-tehničkoj saradnji za revitalizaciju rudnika i izgradnju termoelektrane Štavalj, u ukupnoj vrednosti od 650 miliona evra.

    Izjavu o saradnji potpisali su ministar infrastrukture i energetike Milutin Mrkonjić i finansijski direktor kompanije „Alta“ Jaroslav Zapletal, a u realizaciju projekta biće uključena i češka kompanija VDO.

    Taj projekat podrazumeva da se u izgradnju novog termo bloka „Štavalj“ na Pešterskoj visoravni, snage 350 megavata, uloži oko 500 miliona evra, a u modernizaciju rudnika 150 miliona evra. Izgradnja termoelektrane trebalo bi da traje tri do pet godina, a na realizaciji bi bilo angažovano oko 3.000 radnika i brojne domaće kompanije.

    Mrkonjić je tom prilikom ukazao na značaj ovog projekta za razvoj energetike Srbije i tog dela naše zemlje i dodao da će uporedo biti građen autoput na Koridoru 11 od Čačka preko Ivanjice do Bara.

    Ministar je ukazao na povezanost Koridora 11 i izgradnje termoelektrane u Štavlju, istakavši da se već gradi 50 kilometara autoputa prema Baru, od Beograda do Čacka, a da je još 50 kilometara spremno za izgradnju.

    Dosadašnja istraživanja zaliha lignita pokazala su da na tom području postoje rezerve od 70 miliona tona i da su one dovoljne za rad elektrane kapaciteta 350 megavata, s obzirom na to da takva elektrana godišnje troši oko 1,7 miliona tona uglja, kazao je državni sekretar u Ministarstvu energetike Dušan Mrakić.

    To potvrđuje ispravnost opredeljenja češke kompanije da investira u taj projekat koji je isplativ i zbog toga što bi se termoelektrana nalazila u blizini okolnih zemalja – Crne Gore, Makedonije i Albanije, koje su uvoznici struje, rekao je Mrakić i najavio da postoji mogućnost da na tom graničnom području sa Crnom Gorom, prema Pljevljima, ima dodatnih količina lignita, zbog čega bi bilo moguće izgraditi još jedan termo blok, sličnog kapaciteta.

    On je naglasio da je strateški partner spreman da posle izgradnje termoelektrane, vlasništvo nad objektom prenese na Elektroprivredu Srbije, a da uložena sredstva u izgradnju termoelektrane vrati po osnovu prodaje električne energije.

    Finansijski direktor kompanije „Alta“ je naglasio da se ta kompanija bavi realizacijom energetskih i industrijskih objekata i da ima veliko iskustvo na izgradnji sličnih energetskih postrojenja u Češkoj, Ukrajini, Rusiji, Kini, Turskoj.

    Zapletal je najavio da će narednih meseci biti definisani sledeći koraci koji se tiču tehničkog, trgovačkog i finansijskog dela tog projekta, istakavši da će više od 50 odsto tehnologije za tu termoelektranu biti iz Češke, a da će se on finansirati u saradnji sa konzorcijumom banaka.

    Istraživanja zaliha lignita koje su uradile pomenute dve češke kompanije u rudniku „Štavalj“, urađena su iz sredstava Vlade Češke Republike i Svetske banke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE