Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vlada Litvanije odobrila plan izgradnje nuklearke

    Vlada Litvanije odobrila je plan izgradnje atomske elektrane u toj bivšoj sovjetskoj republici koja u najvećoj meri zavisi od ruskih isporuka energenata.

    Planom je predviđeno da nuklearka bude izgrađena do 2020, a takva odluka je ključni korak ka „energetskoj nezavisnosti“ zemlje, izjavio je litvanski premijer Andrius Kubilius. 

    Litvanija uvozi više od dve trećine svojih potreba u električnoj struji i zavisi od ruskog „Gasproma“ za isporuke prirodnog gasa.

    Ta baltička zemlja je u martu okončala pregovore s japanskom grupacijom „Hitači“ o izgradnji te nuklearke. „Hitači“ će imati 20 odsto udela u tom projektu, dok će Litvaniji pripasti 38 odsto udela, Estoniji 22 odsto, a Letoniji 20 procenata.

    Nova atomska elektrana, kapaciteta 1.300 megavata, koštaće procenjenih pet milijardi evra (6,46 milijardi dolara).Očekuje se da će parlament Litvanije dati zeleno svetlo tom projektu do 28. juna.

    Litvanija, članica Evropske unije sa tri miliona stanovnika, odlučila je, uprkos katastrofi u japanskoj nuklearki „Fukušima“, da nastavi s korišćenjem nuklearne energije, za razliku od Italije i Nemačke.

    Zatvaranje zastarele litvanske nuklearne elektrane iz sovjetskog doba „Ignalina“ 2009. godine dovelo je do poskupljenja električne struje u toj zemlji i još veće energetske zavisnosti od Rusije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE