Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Premijera „Iza kulisa“ na Večernjoj sceni „Buha“

    Na Večernjoj sceni pozorišta „Boško Buha“ u sredu će premijerno biti izvedena komedija „Iza kulisa“ po tekstu Majkla Frejna u režiji Juga Radivojevića.

    Upravnik tog teatra Boško Đorđević istakao je da je predstava spemljena u rekordnom roku od 30 dana i sa rekordno malim budžetom. „To je naš recept za krizu. On zahteva danonoćno angažovanje i ogromna odricanja. Uspeli smo, ali takav način rada ne bi trebalo da postane pravilo“, naglasio je upravnik na konferenciji za novinare.

    Radivojević je podsetio da komad poznatog britanskog autora spada među najbolje i najviše igrane tekstove u poslednjih 30-ak godina. „Nekadašnja predstava ‘Iza kulisa’ u Ateljeu 212 bila je dugovečna. Očekujemo da i naša bude takva i da pruži radost publici“, dodao je on. Reditelj je istakao da je Frejnov komad „velika oda teatru i teatarskim ljudima“. Urnebesna komedija o jednoj pozorišnoj trupi tokom nekoliko izvođenja iste predstave prikazuje šta se dešava pred publikom, a šta iza scene, u privatnim odnosima članova trupe. „To je vodvilj ispresecan tragikomičnim životnim situacijama. Ovaj žanr je, uz mjuzikl, najkompleksniji.

    Kada se gleda deluje lako i zabavno, ali je vrlo teško doći do tog nivoa jednostavnosti i duhovitosti uz neophodnu matematičku preciznost na sceni“, istakao je reditelj. On je zahvalio odličnom glumačkom sastavu koji je bio spreman i na noćne probe, jer pozorište „Buha“, kako je rekao, radi kao dragstor, ima predstave za decu pre i popodne i živu Večernju scenu. Uloge igraju Andrija Milošević, Andrijana Tasić, Nenad Nenadović, Katarina Marković, Goran Jevtić, Bojana Ordinačev, Jelena Trkulja, Nemanja Oliverić i Miloš Vlalukin. Tekst je prevela Ivana Dimić, koja je i dramaturg predstave. Scenograf je Janja Valjarević, kostimograf Adrijana Simović, scenski pokret radi Igor Damnjanović, a izbor muzike i efekte Vojin Ristivojević.

    Milošević je izjavio da je potrebno dosta snage za ovaj tehnički jako zahtevan komad, ali da su ga glumci sami predložili kada je dogovoreno da će u „Buhi“ režirati Radivojević, jer su želeli da što više iskoriste njegovo prisustvo. „Naš ansambl je spreman za još veće i ozbiljnije komade, a Večernja scena funkcioniše. Posle više pokušaja u prošlosti, ova generacija je uspela da održi kontinuitet“, rekao je Milošević. Na primer, za predstavu „Mirandolina“, u kojoj ovaj popularni glumac igra sa Katarinom Žutić, takođe u režiji Radivojevića, već pet godina traži se karta više.

    Upravnik Đorđević je najavio da „Buha“ kao organizator sprema za sledeći mesec 10. festival pozorišta za decu TIBA, takođe „na mišiće“, dok je na festival za decu i mlade u Kotoru pozvana „Buhina“ predstava „Škola rokenrola“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE