Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Psihopate imaju jedinstvenu strukturu mozga

    Naučnici koji su skenirali mozak muškaraca osuđenih za ubistva, silovanja i druge nasilne zločine i pronašli su najsnažnije dokaze do sada da psihopate imaju strukturne abnormalnosti u mozgu, odnosno manje sivih ćelija u predelu mozga koji pomaže u razumevanju tuđih emocija.
     
    Naučnici iz King’s College London kažu da razlike u mozgu psihopate izdvajaju od drugih nasilnih zločinaca sa antisocijalnim poremećajima ličnosti i od zdravih osoba koje nisu činile prekršaje.
     
    Najdžel Blekvud koji je vodio istraživanje kaže da korišćenje snimaka mozga u svrhu identifikacije i dijagnostike te podgrupe nasilnih zločina ima važne implikacije za lečenje.
     
    Naučni tim koristio je magnetnu rezonancu kako bi skenirao mozak 44 nasilnika u Britaniji kojima je već dijagnostikovan antisocijalni poremećaj ličnosti, a zločini koje su počinili obuhvataju ubistva, silovanja, pokušaje ubistva i nanošenje teških telesnih povreda.
     
    Od 44 ispitanih, psihopata je bilo 17 i rezultati istraživanja pokazali su da mozak psihopata ima bitno manje sive materije.
     
    Dosadašnje iskustvo pokazalo je da kognitivna i bihevioralna terapija pomaže osobama sa antisocijalnim poremećajima ličnosti, međutim isti pristup ne bi delovao kod psihopata sa oštećenjima mozga.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE