Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Za „Železaru Smederevo“ stigle tri prijave

    Prijavu za učešće u transakciji za izbor strateškog partnera za „Železaru Smederevo“ podnele su tri kompanije: „Junajtid Pilsen“ (United Pilsen) S.A. iz Luksemburga, „Donjeckstil grupa“ (Donetsksteel Group) iz Ukrajine i „Ural Majning end metalurdžikal kompani“ (Ural Mining and Metallurgical Company) iz Ruske Federacije.  

    U skladu sa Javnim pozivom za izbor strateškog partnera za privredno društvo za proizvodnju i preradu čelika „Železara Smederevo“ d.o.o. ove kompanije su i otkupile transakcionu dokumentaciju do 16 časova 27. aprila 2012, navedeno je u saopštenju Kancelarije za saradnju s medijima Vlade Srbije.

    Prema zvaničnim podacima sa internet strane, „Junajtid Pilsen“ posluje u okviru kompanije „Junajtid grup“, koja u svom sastavu ima čeličanu „Pilsen stil“ iz Češke Republike i kompaniju „Bumaš“ iz Ruske Federacije za proizvodnju u metalurgiji. Kompanija je nastala spajanjem dveju fabrika koja su ranije poslovala u sklopu proizvođača vozila „Škoda“.

    „Donjeckstil grupa“ u svom sastavu ima rudnik uglja visoke kalorične vrednosti, dve fabrike za proizvodnju koksa i dve železare. Kompanija je jedan od najvećih proizvođača koksa u Evropi, a proizvodi i razne vrste čelika niskog i visokog kvaliteta.

    „Ural majning end metalurdžikal kompani“ jedna je od najvećih kompanija u Rusiji. Na osnovu javnih informacija koje se mogu naći na sajtu te kompanije, „Ural“ ima više od 50 kompanija koja posluju u Rusiji, kao i godišnji prihod od nekoliko milijardi američkih dolara.

    Ministarstvo finansija Srbije objavilo je 18. aprila javni poziv za pronalaženje strateškog partnera za „Železaru Smederevo“, a rok za podnošenje ponuda je 4. maj. U Javnom pozivu navedeno je da će izabrani strateški partner imati obavezu da obezbedi kontinuitet poslovanja i dalji razvoj Železare.

    Zainteresovani kupci treba da uz ponudu dostave garanciju od milion evra‚ a krajnji rok za podnošenje prijave za otkup tenderske dokumentacije, po ceni od 10.000 evra, bio je 27. april. Pravo na podnošenje ponuda imala su pravna lica koja se bave eksploatacijom ruda metala i drugih ruda i proizvodnjom sirovog gvožđa, koksa, čelika ili ferolegura, čiji je prihod u 2011. bio najmanje milijardu evra a vrednost imovine 1,5 milijardu evra.

    Od januara ove godine „Železara Smederevo“ je u državnom vlasništvu, pošto je kombinat otkupljen za jedan dolar od američke kompanije „Ju-Es stil“, koja se povukao iz Srbije, navodeći da je poslovala s gubicima.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE