Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Profit „Srbijagasa“ 1,25 milijardi dinara u 2011.

    „Srbijagas“ je tokom 2011. ostvario profit od 1,25 milijardi dinara, saopštio je u Beogradu generalni direktor tog preduzeća Dušan Bajatović i najavio da će ta kompanija do 2015. investirati oko 2,9 milijardi evra u razvoj gasnog sektora u Srbiji.

    Profit javnog preduća „Srbijagas“ od 2008. porastao je četiri puta, a profitabilnost po radniku povećana je sa 295.000 dinara na 1,72 miliona dinara, rekao je Bajatović na konferenciji za novinare u ponedeljak.

    „Taj profit nije nastao u osnovnoj vrsti delatnosti, transportu i prodaji gasa, zato što smo najveći deo vremena radili sa cenama koje su niže od tržišnih, već su ga donele finansijaske operacije “Srbijagasa“ na drugim poljima“, rekao je Bajatović

    On je kazao da je „Srbijagas“ u tom periodu izgubio oko 200 miliona evra samo na nerealnoj ceni gasa, zbog vođenja socijalne politike preko cena gasa, a da su i izuzetno dugi rokovi plaćanja.

    Srbija u narednih godinu do dve dana ne može očekivati niže cene gasa, osim pojeftinjenja koje ćemo dobiti prilikom potpisivanja dugoročnog ugovora sa „Gaspromom“, koje se očekuje, rekao je Bajatović i napomenuo da Srbija trenutno za 1.000 kubnih metara (m3) gasa plaća oko 500 dolara, uključujući transportne troškove.

    Bajatović je podsetio da je Srbija na početku 2012. već dobila oko 12 odsto jeftiniji gas iz Rusije.

    Kada bude realizovan gasovod „Južni tok“, cena gasa u Srbiji će zahvaljujući tom starteškom projektu, biti jednake onima koje ima Nemačka, a koje su sada u toj zemlji nešto niže od cena po kojima Srbija dobija gas iz Rusije, kazao je Bajatović.

    Prema njegovim rečima, cena gasa po kojoj potrošači u Srbiji sada plaćaju taj energent je niža za 20 odsto od tržišne i najniža je u Evropi, izuzev Rumunije.

    Investicioni ciklus „Srbijagasa“ od 2008. vredan je 423 miliona evra, od kojih su završena ulaganja oko 180 miliona evra i to u transport, distributivnu mrežu i skladištenje gasa.

    Bajatović je naveo da će od oko 2,9 milijardi evra namenjenih planiranim projektima do 2015, oko 1,65 milijardi evra biti uloženo u gasovod „Južni tok“. Oko milijardu evra biće uloženo u izgradnju četiri gasne elektrane kogenerativnog tipa u Beogradu, Novom Sadu, Pančevu i Nišu, u još jedno podzemno skladište gasa u Srpskom Itebeju više od 75 miliona evra, u izgradnju LNG terminala u luci Pančevu oko 80 miliona evra.

    Sredstva će biti obezbeđena u saradnji sa strateškim partnerima ili iz kredita, objasnio je Bajatović.

    Trenutna potraživanja „Srbijagasa“ iznose oko 80 milijardi dinara, a dug JP je oko 60 milijardi dinara, naglasio je Bajatović i objasnio da  je oko 20 odsto potraživanja „Srbijagasa“ neneplativo, dok će deo morati da bude pretvoren u javni dug.

    Potrošnja gasa u Srbiji od 2008. je porasla za oko 15 odsto, rekao je dalje Bajatović i naveo da je u Srbiji tokom 2011. potrošeno 2,3 milijarde m3 tog energenta.

    Bajatović je precizirao da je 2008. kada je on postao generalni direktor, u „Srbijagasu“, bilo zaposleno 1.023 radnika, a danas je 1.066.

    Porast od 43 zaposlena, nije posledica povećanja zapošljavanja, već najvećim delom preuzimanja velikog broja distributivnih sistema i drugih gasnih preduzeća, a postojala je potreba i za viskostručnim kvalifikovanim kadrovima za sprovođenje značajnih projekata, kao što je izgradnja gasovoda „Južni tok“, čiju trasu kroz Srbiju projektuje „Srbijagas“, naveo je Bajatović.

    Bajatović je kazao i da je podignuta tržišna vrednost supsidijara, odnosno preduzeća iz drugih delatnosti koje je „Srbijagas“ preuzeo zbog dugova za gas, kao što su staklara Paraćin, Azotara, Agroživ, Metanolsko-sirćetni kombinat. Ta preduzeća su uglavnom restukturirana i spremna za staretške partnere, a radna mesta i proizvodnja u tim preduzećima su sačuvani, zaključio je generalni direktor „Srbijagasa“.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE