Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Danska Noma treći put najbolji restoran na svetu

    Više od 800 šefova, vlasnika restorana, novinara i kritičara hrane izabralo je danski restoran „Nomu“ za najbolji restoran, i to treći put zaredom, u prestižnom izboru 50 najboljih restorana u britanskom časopisu „Restoran“.


    „Noma“, na čelu sa šefom Reneom Redžepijem, inače makedonskog porekla, već je godinama u samom vrhu kulinarstva. Redžepi je bio oduševljen što je osvojio nagradu treći put te je naglasio da je njegova osnovna filozofija stvarati ukusnu hranu s namirnicama iz lokalne proizvodnje.

    „Ima nešto u duhu, prirodi, ljudima koji uzgajaju hranu i samoj blizini hrane. Veoma je bitno povezivanje s farmerima koji uzgajaju organsku hranu napornim radom da bi zadržali zdravu ekologiju i da bi krajnji korisnici uživali u hrani“, rekao je Redžepi.

    Na čelu „Nome“ je od 2004, a njen je glavni šef i suvlasnik. Ovaj 34-godišnji kuvar ambasador je programa nove nordijske kuhinje kakvu i priprema u svom restoranu. „Noma“ je koncentrisana na očuvanje svih okusa sirove hrane i korištenje najboljih sirovih namirnica iz nordijske regije, kao što su islandska skuta, bobice, grenlandski bivo i tamošnje vrste ribe. U ovom restoranu sami rade dimljenje, soljenje, kiseljenje i pečenje hrane, a pripremaju i vlastito sirće.

    „Noma“ na danskom znači nordijska hrana, a restoran je smešten u bivšem brodskom skladištu u kopenhaškoj luci. S obzirom na to da je toliko popularan, lista čekanja na mesto traje i po šest meseci. Trenutno je nemoguće rezervisati sto pre 31. maja.

    Lista 10 najboljih restorana

    1. „Noma“, Kopenhagen, Danska
    2. „El Celler de Can Roca“, Đirona, Španija
    3. „Mugaritz“, San Sebastijan, Španija
    4. „D.O.M.“, Sao Paulo, Brazil
    5. „Osteria Francescana“, Modena, Italija
    6. „Per Se“, Njujork, SAD
    7. „Alinea“, Čikago, SAD
    8. „Arzak“, San Sebastijan, Španija
    9. „Dinner by Heston Blumenthal“, London, Velika Britanija
    10. „Eleven Madison Park“, Njujork, SAD
     
    Cvekla i kupina Renea Redžepiija 

    Za cveklu:

     300 g mini-cvekle, neoljušćenu
     30 g neslanog maslaca
     kašika sirćeta
     so
     sveži začini (majčina dušica, kadulja, limunska majčina dušica)

    Za umak od kupine:


     250 g kupina
     10 g sušenih kupina
     6 g naseckanog luka kozjaka
     1,5 g svežih semenki korijandera
     3 g soli
     kašičica meda
     3 g peteljki korijandera
    Za ukrašavanje: maslinovo ulje, lišće korijandera
    Priprema:
    Zagrejte rernu na 160°C. Na aluminijumsku foliju položite neoljušćenu mini-cveklu. Dodajte komadiće maslaca, kašiku sirćeta i dobro posolite. Poslažite sveže bilje po plehu pa zatvorite alu-foliju tako da ostane vrlo malo vazduha koji može cirkulisati. Pecite oko 45 minuta.

    Zgnječite kupine, luk, peteljke korijandra i posolite. Dodajte kašičicu meda. Kad napravite kašu, prosejte je. Nakon što je mini-cvekla pečena, tako da nož lagano prolazi kroz nju, ostavite da se ohladi pa je oljuštite i prepolovite. Malo ih poškropite maslinovim uljem i svežim lišćem korijandera. Dodajte još soli ako je potrebno. Poslužite uz umak od kupina.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE