Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Čačić obmanuo javnost: Gas skuplji 30 posto, a struja i do sto kuna

    Vlada je svim hrvatskim gasovodima odobrila uvođenje fiksne naknade za distribuciju gasa u iznosu od 16,5 kuna (bez PDV-a). Tako je zapravo umesto rečenih 22 posto gas poskupeo 32 posto.


     Prvi potpredsednik Vlade Radimir Čačić je prošle sedmice obmanuo javnost rekavši da će za prosečno domaćinstvo gas poskupeti 33 kune, a električna energija 40 kuna. 

    Osim što je javnosti lagao po pitanju poskupljenja gasa, obmanuo je građane i po pitanju poskupljenja struje. Kako je za list objasnio Nenad Kurtović, predsednik Saveza potrošača Hrvatske, Čačićev proračun temelji se na činjenici da HEP ima 2,2 miliona tarifnih obračunskih jedinica, koje je on poistovetio s domaćinstvima. Ipak, njih je znatno manje – prema poslednjem popisu tek 1,6 miliona. 

    Ostalih 600.000 potrošača su stubišta, garaže i razni ekonomski  objekti gde je potrošnja mnogo manja nego u domaćinstvima. Uzme li se taj manji broj u obzir, ispada da će u prosečnom domaćinstvu račun rasti za 60, a ne 40 kuna kako tvrdi Čačić.

    Kurtović dodaje i kako bi u krajevima Hrvatske gde potrošači nemaju pristup gasu, poput Dalmacije i ruralnih područja kontinentalne Hrvatske, prosečni računi mogli porasti i za 100 kuna. 

    Potrošačka udruženja pokušaće, stoga, pravnim putem da ospore poskupljenja, a temelj za to će biti i činjenica da je Vlada odluku donela bez valjanog prethodnog mišljenja HERA-e. 

    Da će doći do drastičnijih poskupljenja potvrdio je i ministar finansija Slavko Linić gostujući u emisiji Hrvatskog radija. On je rekao kako će nekim građanima računi za gas porasti i za sto kuna, međutim nije hteo da odgovori na pitanje slušatelja hoće li na novim računima osim poskupljenja biti i fiksna naknada od 20 kuna. 
     
    Ministar je istakao i kako mnogi imaju dovoljno dobre plate da mogu da plate realnu cenu energenata, I naglasio kako socijalni programi moraju biti usmereni onima kojima je nužno potrebna pomoć, a ne da je kroz njih dobijaju i oni koji imaju dobre plate.

    On je naglasio I kako još nije dostignuta realna cena struje koja bi omogućavala dodatna investiranja. 

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE