Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Španija ogorčena odlukom o nacionalizaciji REE u Boliviji

    Španski ministar ekonomije Luis de Gindos izrazio je razočarenje bolivijskom odlukom o nacionalizaciji španske elektro kompanije što bi moglo obeshrabriti investicije, ali je naglasio da je Bolivija saglasna da plati kompenzaciju.

    Evropska komisija saopštila je da je ovaj potez  poslao negativnu poruku investitorima.

    Predsednik Evo Morales naredio je preuzimanje glavne elektroenergetske kompanije, u vlasništvu španske energetske korporacije Red Electrika corp, rekavši da nisu dovoljno investirali u Boliviju.

    Gindos je odgovorio rekavši da TDE (Transportadora de elektrisidad) pruža Bolivijcima „dobru uslugu“.

    Kompanija poseduje i rukovodi sa oko tri četvrtine bolivijske elektro mreže.

    Morales je izjavio da nacionalizacija španske Red Electrika corp (REE), daje naciji kontrolu nad električnom mrežom, kao i da energija mora biti pod kontrolom Vlade, odobravajući potez argentinske predsednice Kristine Fernandez Kirhner da nacionalizuje naftnog giganta YPF iz maticnog španskog Repsol-a (REP).

    „Ova kompanija je bila naša i pre i mi smo nacionalizovali ono što je bilo naše“, rekao je Morales, koji je naredio vojsci da uđe i zauzme sve prostore TDE-a, koji je kao podružnica REE-a posedovao i upravljao sa 85 odsto bolivijske elektro mreže.

    Morales je na proslavi Praznika rada rekao kako je od privatizacije bolivijske električne mreže 1997. godine u nju investirano samo 81 milion dolara.

    Ovo nije prvi put da Morales, 52-godišnji saveznik venecuelanskog predsednika Uga Čaveza, nije prvi put objavio nacionalizaciju u čast 1. maja – Medunarodnog praznika rada.

    Naime, 1. maja 2010. godine, on je nacionalizovao četiri energetske kompanije, uključujući i Rurelec Plc iz Velike Britanije i francusku kompaniju GDF Suez SA.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE