Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Pre luksuzne zgrade, a sada ruglo

    Mnogi objekti građeni u poslovne i stambene svrhe širom Beograda propadaju neiskorišćeni zbog sporova, stečaja, bankrota firmi.
     
    S namerom da ožive bar neke od brojnih zgrada koje nikada nisu dovršene zbog bankrota, stečaja firmi u čijem su vlasništvu ili nerešenih vlasničkih odnosa, grupa mladih entuzijasta „Građanske inicijative” pokrenula je priču „Otvoreno o javnim prostorima”. Uspeli su da u stecište umetnika pretvore, za sada, samo jednu napuštenu zgradu „Ineks filma” u Višnjićevoj ulici.
     
    Ali su i akcijom mapiranja napuštenih prostora zabeležili više od 80 praznih ili nedovršenih objekata na najskupljim mestima. Na sajtu www.javniprostori.org nalazi se mapa napuštenih objekata širom Srbije, a građanima je ostavljena mogućnost da sami prijave prostor čija sudbina nije rešena. Ovo su neke od poslovnih u nezavršenih zgrada na atraktivnim lokacijama koje su davno planirane. 

    Parcela u Prizrenskoj 3 dodeljena je 1991. godine „Jugoslavijakomercu”, a 1999. godine kao sukorisnik zemljišta pojavljuje se „Evropa osiguranje”, firma porodice Karić. 

    Podigli su šestospratnu stambenu zgradu na 3.300 kvadratnih metara, a 2004. dobili su zeleno svetlo da legalizuju objekat. Protiv korisnika zemljišta za sada nije pokrenut postupak za oduzimanje prava korišćenja na zemljištu. Čak i pre nego što je zgrada „dignuta pod krov” oko nje su se plele razne priče kao što je ona da su nekadašnji čelnici „Mobtela” prodavali još neizgrađeni poslovni prostor i uzimali poprilične sume novca. 

    „Znamo da je zgrada pod sporom i dok se to ne završi ovde ništa neće biti urađeno“ , kaže stanarka trošne višespratnice u Prizrenskoj broj jedan, objekta koji se praktično naslanja na napuštenu zgradu.

    Svojevremeno je, sećaju se komšije, napravljen plan izgradnje celog kvarta kako bi Terazijska terasa dobila konačan izgled, ali je sve palo u vodu zbog zbrke koju je napravila Karićeva zgrada.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE