Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tokom radnog veka menjaćemo više profesija

    U bliskoj budućnosti svako će u toku radnog veka morati da promeni nekoliko profesija, pa je za današnje studente važno da, kada diplomiraju, ne misle da su za čitav život završili sa obrazovanjem, jedan je od zaključaka konferencije ministara obrazovanja u Bukureštu.

     
    Za mlade ljude presudno je da su svesni toga i da još tokom školovanja nauče da rešavaju probleme, a da učenje napamet izbegavaju, rekao je Tanjugu državni sekretar Ministarstva prosvete i nauke Radivoje Mitrović, po završetku konferencije.
     
    Ceo evropski prostor, kako kaže, trenutno je najviše koncentrisan na kvalitet visokog obrazovanja, mobilnost studenata i zajednički okvir kvalifikacija, koji ljudima treba da omogući kretanje prilikom zapošljavanja, bez ikakvih prepreka. To znači da univerziteti i države koje ne ponude kvalitetno obrazovanje neće biti interesantni čak ni za najbliže okruženje, rekao je Mitrović.
     
    „Ako student posluša jedan, dva semestra na primer u Zagrebu, i kada se vrati, ako ne možeš da mu to priznaš, onda nema mobilnosti“, rekao je Mitrović.
     
    On smatra da je upravo priznavanje zvanja i kvalifikacija stečenih na drugim univerzitetima tokom privremenog boravka, izazov koji očekuje sve zemlje Bolonjske deklaracije. Obrazovanje se, kako kaže, doživljava kao šansa i jedan od ključnih faktora za izlazak celog sveta iz krize, pa i naše države.
     
    „Šta je to što treba brzo menjati, da bismo novac poreskih obveznika na najbrži način opredmetili, kako bi država, privreda i društvo izašli što pre iz krize“, rekao je Mitrović.
     
    U Bukureštu, gde je u petak završena konferencija ministara zemalja koje primenjuju Bolonjsku deklaraciju, Srbija je dobila ocenu 3,11, nižu nego pre tri godine. Ocenjivano je 47 država, ali je mnogo više zemalja učestvovalo – SAD, Kina, Japan, veliki broj afričkih i azijskih zemalja.
     
    „Ocena je rezultat onoga što je urađeno do pred kraj prošle godine. Zato je niža nego što bi bila da se sada vrši ocenjivanje, kada pripremamo strategiju razvoja obrazovanja“, rekao je Mitrović Tanjugu.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE