Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Otvoren obnovljeni Akademski park u Beogradu

    Obnovljeni Akademski park u centru Beograda, kod Rektorata Beogradskog univeziteta i Kolarčeve zadužbine, otvoren je danas koncertom na otvorenom prostoru „Zvuci kulture i prirode“.
     
    Manifestaciju u organizaciji JKP Zelenilo Beograd i Zadužbine Ilije Milosavljevića Kolarca otvorili su perkusionisti muzičke škole „Stanković“, koji su je i zatvorili, a pored njih nastupao je hor „Glas ne žice“ i gudački kvartet ansambla „Metamorfozis“.
     
    Pomoćnik gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić zahvalio je gradskom zelenilu koje je, kako je rekao, u poslednjih nekoliko godina u parkove uložilo više nego u poslednjih 30 godina. On je posebno zahvalio građanima na pismima i peticijama za izgradnju i opravku kako akademskog parka, tako i drugih mesta u gradu i izrazio nadu da će „Beograd u svakoj deceniji biti lepši i bolji“.
     
    Gradski sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović podsetio je na prethodne akcije obnove delova grada kojima su doprineli Beograđani, među kojima gradnju hrama Svetog Save i Mosta na Adi.
     
    „Bitni su nam vaši predlozi, vaša interesovanja… pomozite nam da stvorimo jedan lepši Beograd“, poručio je Petrović i zahvalio sugrađanima, dodavši da bez njihovog prisustva nijedna akcija ne bi imala smisla.
     
    Generalni direktor JKP Zelenila Beograd Radovan Draškin zahvalio je gradskoj upravi, posebno zelenilu i komunalnoj upravi i istakao da Akademski park, kao zaštićen objekat, zaslužuje naročito postovanje. Svoje obraćanje on je završio porukom „Zajedno ove i iduće godine za lepši i svetliji Beograd“.
     
    Jasna Dimitrijević iz zadužbine Kolarac poručila je da će se ove godine u gradu održati 120 koncerata na otvorenom prostoru i pozvala građane da leto u provedu u parku.
     
    Obnova parka trajala je godinu dana. Oko aleja su postavljeni zidovi od armiranog betona i ukrasna ograda od kovanog gvožđa napravljena kao replika metalnih delova spoljne ograde, dok su problemi sa vodom rešeni izradom kanalizacionih trasa i betonske rigole postavljene duž potpornih zidova, saopštilo je Zelenilo. Kako navodi to preduzeće, u parku je postavljeno 97 klupa, 64 kanti za đubre, od kojih šest za pse, postavljen je plato oko javnog toaleta površine 40 kvadratnih metara i obnovljeno 9.800 kvadratnih metara travnjaka.
     
    U parku sada postoje sanitarni objekat, česma i dečije igralište u kome su postavljene dve klackalice, dve ljuljaske, dve različite penjalice i vrteška.
     
    U saopštenju JKP zelenila dalje se navodi da su sanirana oštećena stabala i grane, a jedan bolestan platan uklonjen i zamenjen novim. Na mestu stare sofore postavljena je umetnička klupa, a početkom jeseni tu će biti postavljene čamove oblice poput onih u Drvengradu na Mokroj gori.
     
    Za početak jeseni planira se sadnja novih vrsta, među kojima je crveni kesten koji se nekada nalazio u parku, navodi se u saopštenju.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE