Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nemački direktori traže manje plate

    Nemački stručnjaci za korporativno rukovođenje pozivaju vodeće nemačke kompanije da razmotre mogućnost dobrovoljnog ograničavanja zarada rukovodilaca. Oni navode na to da su sve učestaliji zahtevi za pooštravanje propisa u Evropskoj uniji radi suzbijanja previsokih isplata koje „bodu oči“.
     
    Pismo, u kojem se poziva na povećano samoregulisanje zarada, upućeno je nedugo nakon što su zakonodavci EU ukazali da bankarski propisi treba da budu ograničeni na nivo koji je dva puta veći od osnovne plate. To je deo napora za otklanjanje političkog nezadovoljstva zbog neujednačenosti plata u vreme kada ekonomska kriza ugrožava radna mesta. 

    Pismo je upućeno najvećim nemačkim kompanijama, registrovanim na berzi, a potpisali su gadirektor Komercbanke Klaus-Peter Miler i direktor Dojče berze Manfred Genc. 

    „Pozivamo da u sistem nagrađivanja članova upravnog odbora budu uneti gornji limiti ili ograničenja, pri čemu gornje limite i prikladnu visinu isplata treba da određuje nadzorni odbor“, navode oni. 

    Banke su već preduzele mere za zaustavljanje kritika putem dobrovoljnog smanjenja isplata rukovodiocima. Primanja vodećih rukovodilaca Komercbanke ostaće ograničena na 500.000 evra sve dok ta banka ne isplati kamate na zajmove za spasavanje koje dobila tokom finansijske krize.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE