Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    (VIDEO) Produkcija Luka Besona zadovoljna snimanjem u Srbiji

    Producenti Lejla Smit i Mark Libert, iz francuske kompanije „EuropaCorp“ Luka Besona, izrazili su danas zadovoljstvo rezultatima rada u Srbiji na filmu „Lockout“ čija je premijera večeras u „Sava centru“.
     
    Film je u potpunosti snimljen kod nas, na engleskom jeziku, a za izvršnu produkciju bila je zadužena beogradska kuća „Work in Progress“. 
     
    Naučnofantastični akcioni triler, u kojem glavnu ulogu igra poznati glumac Gaj Pirs, deluje vrlo atraktivno, poput visokobudžetnih hitova tog žanra, uverila se publika na novinarskoj projekciji u „Tuckwoodu“.
     
    Lejla Smit je na konferenciji posle projekcije objasnila da „EuropaCorp“ mnoge svoje projekte realizuje u inostranstvu, iz ekonomskih razloga. „Upoznali smo skoro sve kompanije u Srbiji i tako došli do ‘Work in Progress’ i izvršnog producenta Anđelke Vlaisavljević“, rekla je ona. „Lockout“ je, kako je dodala, specifičan jer je zahtevao veliki prostor i puno scenografske konstrukcije. „Otkrili smo odličan studio, nov, veliki i ne tako skup“, izjavila je Lejla Smit. Većina scena snimljena je u PFI Studios – Pinkovom filmskom studiju u Šimanovcima. Snimalo se i u metro stanici kod Vuka, na obali Dunava, u Beogradskoj areni, kao i u Pivari u Novom Sadu… Specijalni efekti i kompjuterski generisani prizori rađeni su u Irskoj, odakle je i rediteljski i scenaristički dvojac Džejms Mader i Stiven St. Ledžer. Budžet je bio 20 miliona dolara, a Libert je napomenuo da bi snimanje u Americi koštalo bar 30 miliona dolara.
     
    Vlaisavljevićeva je izjavila da je ponosna na ovaj projekat, koji je Srbiji doneo i 3,5 miliona evra. „Imamo kapacitet za pet-šest, a ne samo jedan ovakav film godišnje, ali potrebno je da država pomogne. Borimo se za poreske olakšice koje bi privukle strane producente“, rekla je ona. „Work in Progress“ radio je prošle godine film „Gavran“ (Raven) sa Džonom Kjuzakom, čija je premijera u SAD najavljena za 27. april, a pre toga i film „Koriolan“ Rejfa Fajnsa. Ovakvi projekti, kako je dodala, bitni su i zbog angažovanja naših filmskih radnika, u oblasti scenografije, kostima, svetla i mnogih specifičnih filmskih „zanata“.
     
    „Ima odeljenja na kojima još treba raditi, ali se to uglavnom dobro razvija i sve profesije napreduju“, rekla ja ona, posebno pominjući posao koji je u „Lokautu“ obavila kostimograf Miomirka Bailović. U filmu se pojavljuje i nekoliko naših glumaca, uz veći broj kaskadera i statista. Vlaisavljevićeva je istakla da je veoma važno bilo učešće pripadnika specijalnih jedinica policije.
     
    Radnja se dešava u budućnosti, u eksperimentalnom zatvoru u svemiru. Vodeći humanitarnu misiju ćerka američkog predsednika (igra je lepa Megi Grejs) stiže na stanicu u trenutku kada u zatvoru izbija pobuna. Specijalni agent (Pirs) kreće u spasilačku misiju. Publika u Srbiji i Crnoj Gori moći će da vidi „Lockout“ i na redovnom repertoaru od 26. aprila, u distribuciji „Milenijuma“. Film je sa uspehom počeo da se prikazuje u Americi i posle prvog vikenda zauzeo devetu poziciju po prihodu. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE