Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nesigurna budućnost japanskih nuklearnih elektrana

    Nijedan od 54 nuklearna reaktora u Japanu neće biti u radu od 6.maja 2012. godine, kada i zadnji od njih odlazi na redovno održavanje, najavio je japanski ministar ekonomije, trgovine i industrije Jukio Edano.

    Kada se 5. maja ugasi treći reaktor u NE Tomari na Hokkaidu radi redovnog remonta, Japan će po prvi put od 1966. ostati bez proizvodnje energije u nuklearnim elektranama. Iako su ta zatvaranja zapravo privremena, ministar Edano je najavio da bi Japan mogao i trajno odustati od proizvodnje u nuklearnim elektranama.

    Pod pritiskom javnosti nijedan od reaktora koji su do sada završili održavanje nije ponovno pokrenut, a do nesreće u NE Fukušima 1, Japan je proizvodio 30 odsto energije u nuklearnim elektranama. 

    Izjava ministra Edana dolazi nakon vesti da je japanska vlada od lokalnih vlasti zatražila odobrenje da se u rad puste dva reaktora u NE Oi u pokrajini Fukui, kako bi se izbegle nestašice struje tokom leta. Međutim, ministar Edano je izjavio kako će i s ta dva reaktora u Osaki i okolini tokom leta dolaziti do nestašica, a odluku o mogućem uključivanju drugih reaktora vlada će donositi od slučaja do slučaja, imajući na umu želje javnosti da se smanji ili ukine proizvodnja u nuklearnim elektranama, javljaju novinska agencije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE