Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Selo staro da pomaže gradu

    Besparica je mnoge građane Srbije vratila na selo. Ne samo da je odmor kod rođaka znatno jeftiniji već se tako ostave pune povrćem, a zamrzivači mesom. Statistika kaže da „naturalni“ prilivi u budžetu domaćinstva čine prosečno 5,4 odsto, ali iskustvo pokazuje da se gotovo čitavi gradovi na naše zemlje oslanjaju i zavise od – sela.

    S druge strane, ekonomisti tvrde da je ta pomoć sa sela proteklih godina sve manja, jer od zemlje u većem delu Srbije žive mahom staračka domaćinstva.

    Teško je sada doći do preciznih podataka o broju građana koji primaju pomoć sa sela – kaže ekonomista Dragovan Milićević. – Međutim, kako vreme odmiče sve je manje ljudi koji na zemlji rade i od zemlje mogu da žive. U protekle dve decenije, prema nekim podacima ugašeno je 1.800 sela, a u mnogim je prosek godina čak 85. Selo sada teško proizvodi i za sebe, pa ne može da pomaže i gradovima.

    Ipak, mnoge porodice u južnim i zapadnim delovima Srbije dopunjuju svoj budžet prilivima sa sela. Upravo u najsiromašnijim krajevima zemlje. Zvanični podaci o naturalnoj potrošnji, koja beleži rast u ukupnim prihodima domaćinstava poslednjih godina, pokazuje i da svoje potrebe domaćinstva tako sve češće podmiruju.

    Naturalni prilivi su 2008. godine punili 5,2 odsto prosečnog kućnog budžeta. Naredne dve godine učešće nature se povećalo na 5,3 odsto, a ove godine je prosečno 5,4 odsto. Ovaj udeo, međutim, nije isti u svim delovima Srbije.

    – U beogradskom regionu naturalna razmena zastupljena je sa svega 1,2 odsto – kažu u Zavodu za statistiku Srbije. -Gotovo osam puta veća je u Šumadiji i regionu zapadne Srbije, gde dostiže 9,5 odsto. U južnim i istočnim delovima naše zemlje naturalni prilivi u ukupnom kućnom budžetu učestvuju sa 7,2 odsto, dok u Vojvodini taj udeo iznosi 4,4 odsto.

    Oslonac porodicama 
     
    „Dotacije“ sa sela i ranije su bile oslonac mnogih porodica. Prema statističkim podacima, naturalni prilivi su 2003. godine u ukupnim mesečnim prihodima domaćinstava učestvovali sa 7,1 odsto. Već godinu dana kasnije udeo je bio 7,4 odsto. U 2006. učešće nature je iznosilo 6,3 odsto.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE