Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Tri milijarde dinara za prolećnu setvu

    Poljoprivrednicima u Srbiji biće avansno na raspolaganju tri milijarde dinara za prolećnu setvu, izjavio je danas ministar poljoprivrede i trgovine Dušan Petrović i dodao da raspodela sredstava počinje 17. aprila.

    On je rekao da će Vlada Srbije danas doneti Uredbu o tim sredstvima za poljoprivrednike, koja bi sutra ili prekosutra trebalo da bude objavljena u Službenom glasniku. Kako je objasnio, poljoprivrednici će dobiti po 1.500 dinara po hektaru za žitarice, 4.000 dinara za industrijsko bilje, a 2.000 dinara za krompir. On je rekao da je cilj države da poveća poljoprivrednu proizvodnju, jer se tom privrednom granom bavi 800.000 porodica u Srbiji, dok je za polovinu agrar primarna deletnost.

    On je dodao da Srbija ima 4,5 miliona hektara obradive površine, a da je cilj da kroz unapređenje sistema navodnjavanja, bude obuhvaćeno još 1,1 milion hekatara. Ministar je najavio da su u naredne četiri godine u planu veliki investicioni projekti u sisteme navodnjavanja u Srbiji, koji će koštati blizu pet milijardi evra, a da je za ovu godinu izdvojeno 50 miliona.

    On je rekao da zbog lošeg sistema navodnjavanja, Srbija godišnje izgubi 500 miliona evra, zbog manjih prinosa.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE