Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Siva ekonomija u Italiji jednaka trećini BDP-a

    Siva ekonomija u Italiji prošle godine dodatno je ojačala te je, prema istraživanju nezavisnog instituta Eurispes, ojačala na procenjenih 540 milijardi evra, što predstavlja oko 35 odsto službenog BDP-a ove zemlje.

    Srazmera sive ekonomije na Apeninskom poluostrvu iznosi jednako zbiru bruto domaćeg proizvoda Finske, Rumunije, Portugala i Mađarske. Obuhvata širok spektar aktivnosti, od ilegalnog iznajmljivanja stanova do mafijaških poslova. Proračun je zasnovan i na istragama porezne policije, čiji je rad intenziviran otkad je kormilo države preuzeo Mario Monti, koji je obećao da će stati na kraj ilegalnoj ekonomiji i postarati se da i država dobije svoj deo kolača od svih privrednih aktivnosti.

    Prošle godine Italija je od utajivača poreza ipak uspela da naplati 12,7 milijardi evra, što je za 15,5 odsto više nego godinu dana ranije.

    U skladu s time, pripremaju se i novi zakoni koji će državi omogućiti lakšu konfiskaciju sumnjive imovine. Euripres procenjuje kako je siva ekonomija dospela u hroničnu fazu te toliko šteti opštoj ekonomiji da oko 35 posto registrovanih radnika u Italiji mora da radi dva posla kako bi „sastavili kraj s krajem“.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE