Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Vladimir Dunjić dobitnik nagrade „Momo Kapor“

    Ovogodišnji laureat nagrade „Momo Kapor“, koju dodeljuje zadužbina „Momčilo Momo Kapor“ i koja se ove godine prvi put dodeljuje za likovnu umetnost, je slikar Vladmir Dunjić, a nagrada će mu biti uručena u utorak 10. marta u skupštini grada Beograda, saopšteno je danas iz ove Zadužbine.

     
    Prateći rad i umetnička dostignuća na teritoriji Srbije, Republike Srpske i Crne Gore žiri za dodelu nagrade za likovnu umetnost jednoglasno je doneo odluku da nagradi Vladimira Dunjića za njegov trodecenijski rad kojim se potvrdio kao autentičan umetnik u savremenom srpskom slikarstvu.
     
    Žiri je radio u sastavu – likovni kritičar Nikola Kusovac (predsednik), muzejski savetnik i likovni kritičar Ljubica Miljković i slikar i likovni pedagog Miloš Šobajić. Kusovac je obrazlažući odluku istakao da je Dunjićevo slikarstvo estetikom i slikarskim postupkom blisko stavovima ikonopisaca i životopisaca na šta upućuje uverljivost izražajnih sredstava kojima on definiše i deformiše prostor, način na koji određuje tačku posmatranja i kako rešava probleme svetlosti.
     
    Nagrada se sastoji od srebrne plakete u obliku školice i novčanog iznosa. Dobitniku nagrade za likovno stvaralaštvo Zadužbina će prirediti izložbu slika u galeriji „Kapor“ na Mećavniku.
     
    Zadužbina „Momo Kapor“ ima za cilj da čuva sećanje na beogradskog pisca i slikara, kao i da pomaže razvoj umetničkih i kreativnih snaga. Tim povodom je ustanovljena nagrada „Momo Kapor“ za književnost i likovnu umetnost kao direktna veza sa dva umetnička talenta koja je posedovao, navodi se dalje u saopštenju.
     
    Nagrada se dodeljuje jednom godišnje naizmenično, na dan rođenja Mome Kapora. Prošle godine uručena je prva nagrada „Momo Kapor“ reditelju Emiru Kusturici za roman „Smrt je neprovjerena glasina“. Ovom prilikom, osnivač Zadužbine i supruga pokojnog umetnika Ljiljana Kapor pokloniće sliku Gradu Beogradu iz svoje privatne kolekcije, koju će primiti gradonačelnik Dragan Đilas.
     
    Slikar Vladimir Dunjić je rođen u Čačku 1957. godine. Diplomirao je na Likovnoj akademiji u Beogradu u klasi profesora Mladena Srbinovića 1981. godine. Učestvovao je na više grupnih i samostalnih izložbi, u zemlji i inostranstvu. Član je ULUS-a od 1982. godine. Živi i radi u Beogradu.

     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE