Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Rudnik prerasta u eko-muzej

    Ne postoji važniji događaj u istoriji srpskog rudarstva koji se nije odigrao u Senjskom Rudniku. Na prvi pogled, svaki kutak ovog malog mesta kraj Despotovca danas i odaje prizor starog muzeja. Ali, tek od 20. aprila on bi mogao da počne da dobija obrise modernog centra kakav i dolikuje kolevci industrijalizacije Srbije.



    Inicijativa da Senjski Rudnik preraste u eko-muzej i regionalni centar industrijskog nasleđa pokrenuta je upravo iz straha da ne doživi sudbinu mnogih rudarskih mesta kada se iscrpe sve rezerve rude. Ministarstvo kulture od 2003. aktivno podržava ideju, a Evropska unija obezbedila je 1,5 milion evra za prvu fazu projekta koja obuhvata restauraciju tri objekta.

    Pre svega, „Aleksandrovog potkopa“ kao najstarijeg rudarskog okna izgrađenog 1853. u vreme vladavine Aleksandra Karađorđevića. U budućnosti staro okno poslužiće kao ulaz za podzemni muzej koji će se pružati do Izvoznog tornja, na površini oko 530 metara od sadašnjeg ulaza u jamu.

    – Prva faza obuhvata i sanaciju zgrade u kojoj se danas nalazi Muzej ugljarstva. Projekat podrazumeva i nadogradnju ovog prostora u delu porušenog objekta i u kome će se naći prateći sadržaji, poput suvenirnice i knjižare. Muzej će konačno dobiti i grejanje, podno, a podrazumeva se nova izložbena postavka – objašnjava arhitekta Miroslava Petrović Balubdžić.

    U planu su i radovi na rekonstrukciji devastirane radionice u kojoj se vide ostaci starih kovačkih peći. 

    – Zamisao je da ceo kompleks sa ove tri zgrade vratimo u izvorno stanje, a to podrazumeva i obnovu pruge sa vagonima koja se nalazila u tom delu partera. Stakleni koridor u jednim delom povezivaće pomenute objekte, deo je predviđen za izložbeni prostor na otvorenom, voćnjak sa trešnjama… – navodi arhitekta uz nadu da će i za ove „neplanske“ radove biti novca.

    U narednim godinama očekuje se i adaptacija zgrade bolnice u hotel, saniraće se i Dom kulture, restoran „Proleće“, kuća u kojoj je sniman film „Petrijin venac“ i drugi objekti. Do tada najstariji aktivni rudnik mrkog uglja u zemlji nastavlja svakodnevni rad u tri smene.
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE