Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bojankama protiv straha od belih mantila

    Od ove nedelje prilikom lekarskog pregleda na pedijatrijskim odeljenjima u svim domovima zdravlja u Beogradu, deca od 2 do 6 godina dobiće na poklon edukativne bojanke i drvene bojice. 


     
    Grad Beograda je ovu akciju započeo pre četiri godine i do sada je mališanima predškolskog uzrasta podeljeno 60.000 edukativnih bojanki i bojica , a ove godine obezbeđeno je još  10.000 kompleta. 

     
    Budući da je odlazak u dom zdravlja za najmlađe često stresan, ovaj poklon  ima za cilj da umanji strah dece od lekara i lekarskih pregleda, ali i da na zabavan način približi deci kako da od najranijeg uzrasta znaju kako mogu i sami sprečiti nastanak nekih bolesti.

    – S obzirom da neke intervencije, poput vakicna, mogu biti bolne, dolazak kod lekara može da bude opravdano neprijatan. Deljenje ovih bojanki možda izgleda kao sitnica, ali je mnogo više od toga, jer detetu već u čekaonici ili ordinaciji automatski prebacujete pažnju na nešto zabavno. Takođe, kroz razgovor glavnih likova deci se šalje poruka o pravilnom rastu i razvoju i održavanju lične higijene – kaže dr Biljana Aleksić, načelnica pedijatrije DZ „Stari grad“

    Na stranicama bojanki Joca i Goca savetuju decu kako treba da se ponašaju kako bi izbegli česte posete doktoru. Deca kroz igru crtajući bojanku, saznaju da se mogu prehladiti ako popiju previše hladan sok, kao i da je važno da na spavanje odlaze što ranije kako bi sutradan bili odmorni i raspoloženi za igru i druženje. 

     
    – Dosadašnja praksa pokazala je da deca najlakše usvajaju navike i znanja iz pisanog i grafičkog materijala, koji je primeren datom uzrastu deteta. U ovim bojankama teme pravilne ishrane, higijene, fizičke aktivnosti, ali i razbijanje straha od zubara i lekara, šaljivo su predstavljene na način blizak najmlađima – kaže zamenik gradskog sekretara za zdravstvo dr Aleksandar Stefoski.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE