Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Evropska komisija najavila otvaranje evropskog FBI-a za digitalni zločin

    Sesilija Malstrom, komesarka unutrašnjih poslova Evropske komisije , najavila je otvaranje centra za borbu protiv sajber zločina.
     
    Početak rada ovog centra predviđen je za januar 2013. godine, a najavljeno je da će sarađivati sa Europolom, panevropskim policijskim snagama. Nalaziće se u Hagu i baviće se svim oblicima sajber kriminala, sa naglaskom na prevare sa kreditnim karticama i bankovnim računima, a u te svrhe će, kako kaže, „biti angažovani najbolji evropski umovi“.
     
    „Glavni razlog za osnivanje ovog centra je činjenica da čak jedna trećina od 500 miliona građana koji žive u EU koristi online bankarstvo, i na taj način u prometu se svake godine nađe 8 milijardi dolara. Taj porast e-ekonomije je idealan za rast sajber kriminala“, rekal je komesarka Malstrom, koja je dodala da, iako ne može da se navede tačna cifra o šteti koju nanose sajber zločini, veruje da je reč oko 338 milijardi dolara godišnje.
     
    Pored borbe protiv sajber kriminala, centar će pažnju usmeriti i ka društvenim mrežama, online iskorišćavanju dece u seksualne svrhe, kao i cyber napadima na „kritične infrastrukture“.
     
    „Oko 600.000 Facebook računa se dnevno blokira nakon raznih vrsta pokušaja hakovanja, a 2009. godine je detektovano 6,7 miliona računara zaraženih malicioznim bot-softverom“, navodi Malmstrom.
     
    Zanimljivo je kako je Malmstrom na kraju izlaganja naglasila da se rad centra neće širiti u smeru individualnih proganjanja osoba koje razmenjuju datoteke.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE