Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Njutn na srpskom posle 324 godine

    Čuveno delo jednog od najvećih naučnika sveta Isaka Njutna (1643 – 1727) „Matematički principi prirodne filozofije“, prevedeno prvi put na srpski jezik posle 324 godine od prvog izdanja.


    Ovo delo biće predstavljeno u utorak, 3. aprila u Ogranku SANU u 18 sati u Novom Sadu. 
     

    Kako je saopštio izdavač – novosadska „Akademska knjiga“, o knjizi koja je obeležila istoriju nauke i civilizacije, a do sada nije bila prevedena ni na jedan od južnoslovenskih jezika, na promociji će govoriti akademik Ðorđe Šijački, prof. dr Mirko Aćimović, prof. dr Ðura Paunić i prof. dr Milica Pavkov Hrvojević. 

    Engleski fizičar, matematičar, astronom, alhemičar i filozof prirode Njutn jedna je od najvećih ličnosti u istoriji nauke a njegovi „Matematički principi prirodne filozofije“ postavili su temelje klasične mehanike, posluživši i kao primer za nastanak i razvoj drugih modernih fizičkih teorija. 

    Njutn je bio prvi koji je pokazao da se kretanja tela na Zemlji i kretanja nebeskih tela potčinjavaju istim fizičkim zakonima. 

    Time je postalo jasno da jednostavni matematički zakoni mogu objasniti veliki broj naizgled nepovezanih fizičkih činjenica, pružajući nauci jednostavna objašnjenja za kojim je od davnina tragala. 

    Njutnovo nastojanje da matematički opisuje fizičke pojave postavilo je standarde koje savremena fizika i danas sledi.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE