Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Preventivom spaseno sto života u NS

    Mamografskim i pregledima grlića materice i debelog creva spaseno je visse od 100 života u Novom Sadu tokom 2011. godine, jer je kod pacijenata rak otkriven u ranom stadijumu, izjavio je danas direktor Doma zdravlja „Novi Sad“ Života Lazarević.


    Lazarević je na konferenciji u Novom Sadu rekao da je za 5.000 povećan broj pregledanih žena na rano otkrivanje raka grlića materice u odnosu na 2009. godinu. 
     

    Prema njegovim rečima, u odnosu na 2009. godinu obavljeno je i četiri puta više pregleda na rano otkrivanje raka debelog creva i više od sedam puta je povećan broj mamografskih pregleda. 

    Direktor Doma zdravlja „Novi Sad“ je naveo da su, posle kardiovaskularnih bolesti, maligni tumori najčešći uzrok obolevanja i umiranja u Srbiji. „U velikom broju slučajeva rak je izlčiv, ako se otkrije na vreme“, poručio je Lazarević i naveo da je ukupno pregledano 60.000 osoba. 

    Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić rekao je da glavni grad Vojvodine mora da prednjači u prevenciji malignih oboljenja. Novinarima se obratilo i nekoliko pacijenata, koji su kazali da pre pregleda nisu imali nikakve simptome koji bi bili znak za uzbunu, a da su se na pregled odlučili po savetu svog lekara. 

    Oni su pozvali sugrađane da redovno kontrolišu svoje zdravlje i da se odazovu pozivu Doma zdravlja za preventivni pregled.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE