Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Elektronska izložba o Čarlsu Dikensu u Matici srpskoj

    U Biblioteci Matice srpske povodom 200 godina od rođenja engleskog književnika Čarlsa Dikensa, danas se otvara elektronska izložba građe o ovom čuvenom piscu iz zbirki Biblioteke. Kako se navodi u saopštenju iz Biblioteke Matice srpske, autori postavke su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, a izložba se može pogledati u javnom katalogu Biblioteke do 19. aprila.
     
    Čarls Dikens (1812-1870) najpoznatiji je biktorijanski romanopisac i jedan od najpopularnijih engleskih autora. Rođen je u činovničkoj porodici u Portsmutu i, kada mu je otac završio u dužničkom zatvoru, Dikens napušta školu i nalazi posao u fabrici. Radio je i kao činovnik i novinar a prvu knjigu, izbor iz novinskih članaka pod nazivom „Bozove crtice o svakodnevnom životu i svakodnevnim ljudima“ objavio je 18396. Iste godine izašao je i prvi nastavak njegovog prvog romana „Pikvikov klub“ koji je postigao veliki uspeh. U mesečnim nastavcima usledili su „Oliver Tvist“ i „Nikolas Niklbi“.
     
    Dikens postaje izuzetno popularan ne samo u Engleskoj, već i u Nemačkoj, SAD, Australiji i Kanadi. Danas se smatra jednim od najplodnijih engleskih pisaca. Među njegova najznačajnija dela ubrajaju se i romani „Stara prodavnica retkosti“, „Dejvid Koperfild“, „Sumorna kuća“, „Priča o dva grada“, „Velika očekivanja“, „Mala Dorit“. 
     

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE