Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Bojazan zbog snabdevanja snizila cene nafte

    Cena nafte pala je juče na londonskom tržištu ispod nivoa od 125 dolara po barelu zbog poboljšanih prognoza globalnog snabdevanja, koje su prevagnule nad većom potražnjom iz SAD-a s obzirom na poboljšane Fedove prognoze za privredu.

    Na londonskom je tržištu cena barela sirove nafte pala 18 centi, na 124,79 dolara. Na američkom je tržištu ostala gotovo nepromenjena, nakon što je u sredu kliznula 1,28 dolara i iznosila 105,43 dolara.

     
    Zemlje potrošači dobile su nove nedelje novo obećanje vodeće članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) Saudijske Arabije da će povećati proizvodnju kako bi pomogla kontrolisati cene i zaštititi globalnu privredu od eventualnog smanjenja iranskog izvoza s obzirom na moguće sankcije. Saudijski ministar za naftu Ali al-Naimi izjavio u sredu da je njegova zemlja spremna popuniti svaku prazninu u snabdevanju sirovom naftom, bila ona „stvarna ili percipirana“. To je obećanje uverilo ulagače da ne preti opasnost značajne nestašice nafte.
     
    „Budući da je Saudijska Arabija utvrdila da može popuniti rupe u snabdevanju, kriza u Iranu trebala bi da eskalira da cene nafte još više porastu“, zaključio je Karsten Frič iz frankfurtskog Commerzbanka.
     
    Ujedno su nedeljni podaci američke vlade u sredu pokazali rast zaliha sirove nafte na ključnom punktu za isporuke u Kušingu za 2,5 miliona barela, na najviši nivo u devet meseci. Taj je podatak dodatno pritisnuo cene, potisnuvši u drugi plan poboljšane prognoze središnje banke za američku privredu.
     
    Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internet stranicama da je cena barela referentne košarice njene nafte u sredu iznosila 124,29 dolara, što znači da je pala 30 centi u odnosu na utorak.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE