Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Mladi u Srbiji nezainteresovani za preduzetništvo

    Mladi u Srbiji traže sigurnost i izvesnost, pokazalo je najnovije istraživanje „Mladi i preduzetništvo“ Ministarstva omladine i sporta i Građanskih inicijativa. Ono je sprovedeno u 14 gradova, gde su analizirani stavovi populacije između 15 i 30 godina, ali i iskustva njihovih vršnjaka koji su već u biznisu.
     
    Prema dobijenim rezultatima, iako je polovina ukupnog broja mladih u zemlji nezaposlena, većina nije ni motivisana da se bavi preduzetništvom. Kao glavne razloge oni navode nedostatak podrške države, visoke troškove i komplikovane procedure.
     
    Oko 40 odsto ispitanika izabralo bi siguran, makar i lošije plaćen posao. Njih 33 odsto bi izabralo sopstveni biznis, dok bi se 27 odsto anketiranih opredelilo za dobro plaćen a manje siguran posao. Dok Vojvođani mahom biraju sigurnu službu, njihovi vršnjaci u Beogradu radije se opredeljuju da rade za sebe.
     
    Ipak, sigurnost zaposlenja i jedni i drugi najpre prepoznaju u državnoj upravi, odnosno javnom sektoru. Tako, 57 odsto ispitanika misli da je zaposlenje u državnoj upravi sigurno, dok njih 44 odsto smatra da je to najbolje profesionalno iskustvo.
     
    S druge strane, generalno uverenje je da preduzetnici ne zarađuju dovoljno, ni u odnosu na uloženi rad, ni u odnosu na rizik koji preuzimaju. Zato bi tek trećina ispitanika napustila siguran a lošije plaćen posao kada bi im se ukazala prilika da započnu sopstveni. Njih 37 odsto ne bi državnu službu napuštalo ni pod kojim uslovima, a 28 odsto ispitanika nije sigurno kako bi postupilo.
     
    Više od polovine anketiranih ne planira da u narednih pet godina započne sopstveni biznis, a najviše budućih preduzetnika ima među mladima sa srednjom stručnom spremom.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE