Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Nezaposleni dobijaju svog savetnika za traženje posla

    Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) omogućila je da nezaposleni na njenoj evidenciji dobiju savetnika za zapošljavanje i da zajedno sa njim naprave indivudualni plan zapošljavanja.


    – Individualni plan podrazumeva različite aktivnosti dogovorene sa savetnikom. Na osnovu zajedničke procene predlažu se određene mere i aktivnosti koje je neophodno da se preduzmu ukoliko se aktivno traži posao, a za savetnika on predstavlja instrument za dalji individualni rad – objavila je NZS na svojoj internet strani.
     
    Kako se ističe, važno je da individualni plan zapošljavanja bude doživljen kao vlastiti plan aktivnosti koje treba preduzeti.
     
    – Naš savet je da na individualnom razgovoru budete što iskreniji, jer savetnik nije ispitivač već neko ko pokušava da dobije što više podataka i informacija kako bi vam pomogao i na pravi način usmerio potragu za poslom – objašnjeno je iz NSZ.
     
    Savetnik za zapošljavanje tokom individualnog razgovora nastoji da prikupi sve podatke potrebne za procenu zapošljivosti – obrazovanje, radno iskustvo, zanimanje, kompetencije, posebna znanja i to upoređuje sa stanjem na tržištu rada.
     

    NSZ je veoma važno da ima uvid u interesovanja jer ona predstavljaju parametar na osnovu kojeg se zna u kojim zanimanjima ta služba može da posreduje prilikom zapošljavanja.
     

    Ukoliko je moguće, ističu u NSZ, individualni plan podrazumeva i precizne termine uključivanja u određene aktivne mere ili programe zapošljavanja.
     

    Te mere zavise od karakteristika svake konkretne nezaposlene osobe, kao i potreba tržišta rada.
     
     

    Ako ljudi sa određenim zanimanjem lakše dolaze do posla, tada se upućuju u klubove za traženje posla i na sajmove zapošljavanja, i redovno bivaju informisani o slobodnim poslovima.
     

    Sa druge strane, ukoliko je za određeni profil zanimanja teže naći posao, tada se nezaposlena osoba može uključiti i u druge aktivne mere tržišta rada, kao što su prekvalifikacije, dokvalifikacije, obuke.
     

    Deo individualnog plana je i dnevnik traženja posla.
     

    U ovaj dnevnik nezaposleni sa evidencije redovno beleži svoje aktivnosti, kao i njihov rezultat i donosi ih na uvid svom savetniku.
     

    Savet iz NSZ je da podaci budu precizno unošeni u dnevnik, jer mogu biti idealan vodič za savetnika prilikom traženja mogućnosti zapošljavanja.
     

    Savetnik za zapošljavanje će izaći u susret i u popunjavanju obaveznog upitnika na koji se odgovara prilikom prijave na evidenciju.
     

    Značajno je da se redovno prijavljuje svaka promena, od adrese do nove obuke, kako bi posredovanje NSZ bilo za nezaposlene što efikasnije.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE