Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Poznati arhitekta dizajnirao kućicu za pse

    Arhitekta Frenk Lojd Rajt, koji je tokom sedam decenija rada dizajnirao na stotine prepoznatljivih kuća i zgrada, prvi je i jedini poznati arhitekta koji je dizajnirao i kućicu za pse.
     
     
    Rajt je, naime, izašao u susret mobli jednog dečaka 1956. godine i poslao mu crteže za njegovu kućicu za pse.
     
    Berger je prošle godine sa svojim bratom napravio kućicu koristeći Rajtove crteže o čemu je i snimljen dokumentarni film o tome koji će krajem meseca biti prikazan u SAD.
     
    Rajt je zapravo radio na Bergerovoj porodičnoj kući u San Anselmu što je podstaklo tada 12-godišnjeg Bergera da pita oca da li bi Rajt osmislio i kućicu za njihovog Labradora – Edija. „Kuća za Edija je dobra prilika“, napisao je tada Rajt dečaku i dodao da je sada suviše zauzet jer je radio na muzeju Gugenhajm ali da će se kućicom pozabaviti u novembru – što je i uradio bez naplate.
     
    Berger je rekao da je originalna kućica za pse sagrađena 10 godina nakon što je dobio dizajn jer je Edi uginuo.
     
    Kućica širine 0,9 metara, dužine 1,5 metara i visine 0,9 metara je trouglastog oblika sa kosim krovom. Napravljena je od mahagonija i teška je oko 113 kilograma.


    Pomoćnih direktora arhiva u Fondaciji Frenk Lojd Rajt, Oskar Munjoz veruje da je to jedina kućica za pse koju je ovaj arhitekta osmislio.
     
    Rajt je najverovatnije samo skicirao kućicu dok je jedan od njegovih pomoćnika uradio sam nacrt. Rajt je u tom trenutku imao više od 80 godina i radio je na 10ak projekata tako da je, kaže Munjoz, prilično neuobičajeno što je uopšte našao vremena da napravi skicu.
     
    Rajt je umro u Feniksu 1959. godine

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE