Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    PKB počinje gradnju moderne farme

    Radovi na izgradnji moderne farme u okviru PKB-a počeće u aprilu, a planirano je da budu završeni do kraja godine, saznaje Pres. Još dve slične farme biće izgrađene 2013. godine, dok je izgradnja četvrte farme planirana za 2014.
     
    Prema rečima generalnog direktora PKB-a Rajka Mandića, u prvoj fazi radova biće izgrađeni četiri štale i postrojenje za biogas, dok će u drugoj fazi biti izgrađen plastenik za proizvodnju organskog povrća.
     
    „Umesto da povećavamo stado, odlučili smo se da povećamo produktivnost proizvodnje mleka. Ideja je da sa sadašnjih 7.200 litara godišnje po jednoj kravi dođemo do 10.000 litara mleka, ako ne i više. Ove godine ćemo izgraditi četiri štale sa centralnim izmuzištem. U njima će uslovi za život krava biti prijatniji, a to će se svakako odraziti na proizvodnju mleka“, kaže Mandić.
     
    On precizira da će Upravni odbor ovog preduzeća u naredne dve nedelje doneti konačnu odluku o dizajnu štala na farmama.

    „Sadašnje štale pravljene su pedesetih, šezdesetih ili sedamdesetih godina i u njima su krave stalno vezane. Planirano je da bočni zidovi štala budu visoki šest metara, dok će najviša tačka iznositi i celih devet metara. To znači da će biti komotnije, prozračnije, krave će moći da se šetaju, kvalitet njihovog života biće bolji, a samim tim davaće i više mleka“, objašnjava Mandić.

    U svakoj od četiri štale ubuduće će biti smešteno nešto više od 600 muznih krava, a sa izgradnjom još tri farme sva grla će iz sadašnjih sedam farmi sukcesivno biti premeštena u nove uslove. Mandić kaže da će se od postrojenja za biogas dobijati struja, od koje će deo biti korišćen na samom gazdinstvu, dok će deo biti na prodaju. Uz to struja će se praviti i iz stajskog đubriva, zbog čega će ceo sistem biti energetski isplativ.

    „Kada se sve završi, imaćemo energetski i ekološki zaokružen i efikasan sistem. Imaće svoju vodu, toplotnu energiju i struju. Ovakav model trebalo bi da radi najmanje još 25 godina“, ocenjuje direktor PKB-a.
     
    Zdrava hrana
     
    Prema njegovim rečima, ovo preduzeće u toku ove godine krenuće i sa smanjenjem korišćenja veštačkih đubriva, zbog čega će sve više proizvoda imati sertifikat organske proizvodnje.
     
    „Preradom stajskog đubriva kao nusproizvod dobija se humus, koji ćemo, u odgovarajuće vreme, vraćati na njive. PKB do sada nije u dovoljnoj meri koristio mogućnost obnovljivih izvora energije, a naš plan je da to promenimo. Najvažnije za građane je što će hrana koju ćemo proizvoditi biti visokokvalitetna i zdrava. I to na način koji smanjuje troškove i koji je energetski isplativ. A što se tiče produktivnosti, moj zadatak je da je podignem na evropski nivo“, rekao je Mandić.

    A koliko će PKB biti konkurentan na evropskom tržištu, zavisi i od spremnosti države da ovom proizvođaču pomogne odgovarajućim subvencijama.

    „Na državi je da povećanje produktivnosti pomogne subvencijama. Uz državnu pomoć i povećanje proizvodnje, i cene PKB proizvoda mogu da budu niže. Sa takvim sistemom PKB će biti konkurentan bilo kom proizvođaču u Evropi“, zaključuje direktor ovog poljoprivrednog preduzeća.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE