Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Srbija zaostaje za EU u racionalnoj upotrebi energije

    Srbija ne troši mnogo energije po stanovniku u poređenju sa članicama Evropske unije, ali problem predstavlja to što je ne koristi racionalno. Srbija je oko dva do dva i po puta neefikasnija, od najrazvijenijih zemalja EU, rekao je zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačić.
     
    To znači da po jedinici bruto domaćeg proizvoda potroši dva i po puta više energije. Jedan od glavnih razloga za velike gubitke energije je loša izolacija u zgradarstvu, ukazano je na skupu koji je organizovan povodom Svetskog dana energetske efikasnosti. Na skupu je kompanija Henkel Ceresit najavila nova ulaganja u Srbiju, odnosno izgradnju fabrike u Inđiji koja bi trebalo da bude regionalni centar za proizvodnju fasadnog maltera.
     
    Stanje u oblasti energetske efikasnosti bi trebalo da se poboljša u Srbiji primenom usvojenih zakona, a za institucije i kompanije je posebno važno da se pripreme za izradu projekata kako bi mogli da konkurišu za različite fondove, ukazano je na skupu koji su organizovala Centralno-evropski forum za razvoj (CEDEF) u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost.
     
    Predsednica Upravnog odbora CEDEF-a Jovanka Arsić-Karišić je rekla da, dok se u Evropskoj uniji u zgradama troši 137 kilovata po kvadratnom metru, u Srbiji potrošnja iznosi 200 kilovata po kvadratnom metru. Kao osnovni razlog za te razlike navela je probleme sa izolacijom u Srbiji.
     
    Udeo zgradarstva nastavlja da raste u ukupnoj potrošnji energije u Srbiji i sada iznosi 48% zajedno sa poljoprivredom i javnim i komunalnim delatnostima, rekao je zamenik direktora Agencije za energetsku efikasnost Bojan Kovačić. „Prema najnovijem bilansu, to se opet malo povećalo, negde na 48%, zajedno sa poljoprivredom i javnim i komunalnim delatnostima bilo je 40 %, pa 45%“, rekao je on na skupu.
     
    Problem u Srbiji predstavlja i veliki utrošak energije u proizvodnji: u nekim kompanijama udeo troškova za energiju u ukupnim troškovima proizvodnje iznosi i preko 50%, rekao je Kovačić za EurAktiv. „Troškovi za energiju zauzimaju značajno mesto – čak i preko 50% u proizvodnim troškovima ide na troškove za energiju, što mislim da je zaista previše“, rekao je on.

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE