Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Novi poslovni poduhvat kompanije Perihard inžinjering

    Primenom MPS koncepta troškovi štampanja u kompanijama, malim i srednjim preduzećima biće smanjeni za 10 do 30 odsto, omogućiće se ušteda ljudskih resursa i potpuna bezbednost rukovanja internom dokumentacijom
     
    Proizvodnjom stalaka od pleksiglasa za matrične štampače u skromnim uslovima svog doma, Bogdanka i Danilo Pešić su pre više od dve decenije ugradili temelje uspešne porodične firme. Posle velikih iskušenja, borbe s nedaćama turbulentnog vremena i nestabilnog okruženja, Perihard Inženjering danas je pozicioniran na samom vrhu proizvođača remontovanih toner kaseta i servisera laserskih štampača.

    Za sve ove godine, zahvaljujući vizionarstvu vlasnika, firma je pronalazila slobodne prostore u oblasti tzv. računarske periferije i pod sloganom “Najbolji prijatelj vaših štampača” osvajala i domaće, ali i tržišta van granica Srbije.

    Sticajem okolnosti, gospođa Bogdanka Pešić je, posle iznenadne smrti supruga, ostala na čelu preduzeća koje zapošljava visokoobrazovane stručnjake svih profila neophodnih oblasti informatike. Oni veoma uspešno ostvaruju ideje i poslovne planove svoje direktorke, usredsređene na uštedu finansijskih i ljudskih resursa mnogobrojnih korisnika.

    Jedna od poslednjih inovacija Perihard Inženjeringa predstavljena je javnosti početkom februara, kada je u Privrednoj komori Beograda promovisan MPS koncept (Managed Print Services), usluga koja se odnosi na upravljanje štampom.

    Temeljno pripreman tokom 2010. godine, MPS koncept je svoju potvrdu overio pre četiri meseca u Berlinu, na tradicionalnoj konferenciji koja okuplja proizvođače opreme za štampu, softvera za upravljanje štampom, korisnike i provajdere MPS usluga.

    U razgovoru za Magazin Biznis Bogdanka Pešić je precizirala da je ovaj koncept organizacije funkcije štampe u Evropi zastupljen sa oko 35 odsto, a u SAD čak 70 procenata kompanija u svom poslovanju primenjuje MPS i to već oko šest godina. Na sreću, i evropske kompanije su u zamahu, pa i naše, u Srbiji.

    Među prvima koji su počeli da primenjuju MPS su velike korporacije, jer su i finansijski efekti u njima najuočljiviji. To, međutim, ne znači da mala i srednja preduzeća i ustanove ne treba da ga koriste. Naprotiv. Njihove uštede su srazmerne veličini i poslovanju firme.

    – MPS, odnosno njegova primena u praksi, već je postala sastavni deo opšte stručne informisanosti. Danas je uobičajena praksa da se kompanije trude da sve ono što nije njihova osnovna delatnost ustupe spoljnim specijalizovanim službama kako ne bi rasipali resurse na prateće funkcije – objašnjava Bogdanka Pešić. – Dostava robe, neki marketinški poslovi, upravljanje štampom mogu i treba da obavljaju oni koji su za to profesionalno opredeljeni i vrhunski kvalifikovani, objedinjeni u posebne službe, neku vrstu specijalizovanih spoljnih servisa.

    Naša sagovornica kaže da je koncept koji nude tržištu Srbije jedan sasvim prirodan evolutivni proces u Perihardu, koji se nadovezao na osnovu njihove delatnosti, proizvodnju kompatibilnih tonera, servis štampača i multifunkcionalnih uređaja. On je, zapravo,”dodatni paket” njihovih konsultativnih usluga za konsolidaciju štampe i izbor uređaja kojim se, za sada, zaokružuje ponuda ove firme.

    Objašnjavajući šta je, zapravo, MPS, Bogdanka Pešić navodi da svaka kompanija poseduje laserske štampače različitih proizvođača i starosti, skenere sa istim takvim karakteristikama, fotokopirne uređaje… Sve te aparate, po pravilu, koristi jedna do tri osobe, a upravljanje njima nije objedinjeno. Posledica toga je kompleksna dobavljačka struktura i šarolikost opreme, odnosno neefikasna funkcionalnost i nedovoljna produktivnost štampe. Pošto poseduju staru i nedovoljno kvalitetno održavanu opremu, kompanije ne koriste savremene aparate koji povećavaju efikasnost poslovanja. Na sve to se nadovezuje netransparentnost troškova, njihova nepredvidljivost i pomankanje uvida u to ko i koliko štampa. Ukratko, potpuno odsustvo bezbednosnih uslova i sigurnosti, a podaci često nekontrolisano “cure” iz firme, najčešće preko pisanih dokumenata.

    – Kada takva kompanija želi da uredi svoju štampu, nastupamo mi. Snimamo postojeće stanje opreme, tekuće troškove i zajednički procenjujemo njihove realne potrebe i zahteve. Na osnovu svih pokazatelja naši stručnjaci obučeni za MPS usluge izrađuju predlog novog konsolidovanog stanja, odnosno predlažu dizajn novog rešenja – objašnjava Bogdanka Pešić.

    Novo rešenje mora da donese finansijske uštede kompaniji od 10 do 30 odsto, značajno smanjenje ljudskih resursa i potpunu transparentnost troškova za vreme trajanja ugovora koji se obično sklapa na pet godina. Ugovorom se regulišu svi poslovi vezani za štampanje, kopiranje, slanje faksova i mejlova kroz koncept plaćanja cene odštampane stranice. Dizajn novog stanja štampe obično uključuje i neke od postojećih uređaja koji ispunjavaju zadate kriterijume korisnika i nove, savremene multifunkcionalne aparate, veoma efikasne i jevtine za upotrebu. U novom, konsolidovanom, sistemu jedan uređaj može da koristi deset, pa i više zaposlenih.

    – Novi sistem upravljanja štampom prate i pripadajući modularni softverski alati koji pružaocima usluga, odnosno nama, omogućavaju uvid u stanje potrošnog materijala i najavu nastalih zastoja u realnom vremenu – dodaje sagovornica Magazina Biznis. – Ugovorom se definiše i zahtevani nivo servisne podrške, što znači da se korisniku obezbeđuje maksimalan kontinuitet rada.

    Fleksibilni finansijski modeli omogućavaju kompanijama da bolje upravljaju troškovima i da biraju opremu putem kupovine ili iznajmljivanja. Glavna osobina upravljanja štampom na Perihardov način jeste posebno dizajniranje rešenja za svakog korisnika („odelo skrojeno po meri“) uz multivendorski pristup.

    – Cilj Perihard Inženjeringa jeste da postane najvažniji nezavisni provajder usluga upravljanja štampom, jer dugi niz godina obezbeđujemo servisne usluge i kompatibilne tonere za HP, Lexmark i Canon uređaje –kaže Bogdanka Pešić. – Ceo koncept podrazumeva i zbrinjavanje otpada u toku i na kraju životnog ciklusa opreme, u skladu sa zakonom. To podrazumeva da korisnik nema nikakve dodatne troškove logistike i ne mora da čuva zalihe, uz visok nivo unutrašnje bezbednosti. Sve su to benefiti koje donosi primena MPS u kompanijama, malim i srednjim preduzećima.
     
    Korisnici
     
    Koncept MPS namenjen je kompanijama, javnom sektoru, preduzećima od malih do najvećih korporacija. Kada je reč o domaćem tržištu, već je kao samostalni projekat Perihard Inženjeringa implementiran u firmama kao što su Unikredit Lizing i Logo, a Perihard, kao podizvođač firme ATOS IT Solution & Services, radi na najvećem domaćem MPS projektu implementiranom 2010. godine u Gaspromu (Naftnoj industriji Srbije).
     
    Zaštita okoline
     
    Poslovanje Perihard Inženjeringa je od samih početaka posvećeno i zaštiti životne sredine. Poslovna politika usredsređena je ka totalnom upravljanju otpadom. Oni su tokom prošle godine u svojim laboratorijama uspešno sproveli originalno inovativno rešenje za otpadnu plastiku od praznih toner kaseta. Tehnološki proces biće implementiran ove godine, pri čemu će se koristiti ekološki potpuno bezbedni rastvori za separaciju različitih vrsta plastike i metala. Posle višegodišnjeg traganja za najboljim rešenjem od 2012. započinje pružanje usluga i drugim firmama koje se bave remontom toner kaseta, a koje u svojoj poslovnoj politici slede odgovornost prema otpadu, odnosno zaštiti životne sredine.
     
      Slobodanka Andrić

    What's your reaction?

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE